Governor Andy tolkar ”Den ökända hästen från Troja”, en låt om nazismen med tydliga paralleller till vad som pågår idag.

.Governor Andy

”Idén till hela albumet har funnits där ett par år och kom ur en tanke att göra en reggaeversion av Karl-Gerhards revydänga från 1940; ”Den ökända hästen från Troja”. Det utvecklades till att göra ett helt album med covers på låtarna som inspirerade Governor Andy att börja skriva egna när han var 13-14 år. Ett halvår senare hade han bestämt vilka och att arbetsnamnet är ”Tack ska ni ha”.

Inspelningarna började i Havanna Kuba hösten 2015 och är ett samarbete mellan Governor Andy min producent Bassic Division, svenska och kubanska musiker. Första singeln ut är ”Den ökända hästen från Troja” som den svenske revykungen Karl-Gerhard framförde 1940 till Hitler-regimens stora förtret. Tyskarna hade invaderat Norge och Quisling-regeringen kontrollerade landet åt nazisterna. Karl-Gerhard kritiserade inte bara Berlin utan också den svenska regeringens flathet gentemot Hitler och använde den klassiska berättelsen om den trojanska hästen som en liknelse.

Numret blev så populärt att Gestapo kom till Stockholm och uppmanade svenska regeringen att få Karl-Gerhard att stryka numret. Dåvarande statsministern Per-Albin Hansson kallade Karl-Gerhard till möte och framförde kravet. Karl-Gerhard struntade i det och fortsatte, nu med nya verser i sången allteftersom händelserna i Europa utvecklade sig. Paralleller till dagens situation i Europa och Sverige är slående lika. Låten är en liten påminnelse om att; ”Allting går igen, ur tidens grums och mögel, stiger det en skrämmande fantom…”

Governor Andys senaste album Farozonen släpptes våren 2015 och under förra våren och sommaren spelade han flitigt runt om i Sverige och Norge. I september återvände han tillsammans med vapendragaren och producenten Bassic Division till Kuba för att börja spela in nya skivan ”Tack ska ni ha”. Kreativiteten flödade och även två ep’s på engelska, ytterligare ett album på svenska spelades in och ett rock/blues-projekt började ta form. Governor Andy har även inlett ett samarbete med en kubansk reggaeartist. Men mer om allt det senare”.

Lämna en kommentar

Kommentarer