Markandeya

10936372_10155231547630145_1329317978_o
Markandeya är Kultirations sångare Marcus Bergs soloprojekt. Projektet växte fram eftersom Kultiration – bandet som satte den egna genren folkmusik/jazz/reggae på kartan – hade utvecklats till ett eget väsen och Marcus hade överskottsinspiration som passade ett nytt format.

Ett behov växte av att göra något nytt, att ta in andra element, mer elektroniska, i ljudbilden och våga vara fri med det. En recension av första skivan ”Mirror of Words – Part One” i Gaffa kommenterade soloprojektet med ”elektronik och pop är lika självklart som traditioner /…/ För det är variationen, de oväntade ingångarna och symmetrin mellan text och melodi som gör Markandeya intressant”. Början av 2015 släpptes del två i trilogin och inkluderade releaseturné i Australien, Bali och Sverige.

Marcus Berg föddes i Dalarna 1980 och växte upp i Fjärås utanför Göteborg, men i dag tillbringar han nästan lika stor del av sin tid på resande fot. ”Jag har alltid haft ett kall till musiken, en dragning till något större, en vision, upplevelse, en spirituell koppling. Den musik jag själv lyssnar på lyckas närma sig allt detta. På ett mänskligt och närvarande sätt, och när någon gör det i sitt fulla uttryck blir det väldigt kraftfullt. Jag är extremt mottaglig för det.”Numera delar Marcus Berg sin tid mellan Göteborg och det som brukar kallas Asiens yogacentrum – samhället Ubud på Bali, där han har ett hus sedan några år tillbaka och studerar yoga och filosofi. Bland Balis fantastiska regnskog lever folk sin mytologi, något som fascinerar Marcus. ”De ser livet i symboler, ceremonier, ritauler, böner – det blir en del av vilka de är. Jag tror att alla har ett behov av att relatera till sådana saker. I vårt moderna samhälle har vi inte det längre; därför söker sig folk till saker som meditation. På Bali ser man hela magin som finns, relaterar till allt det osedda.”
Markandeya är ett ännu större koncentrat av vem Marcus Berg är och vad han vill uppnå. Namnet kommer från den vediska traditionen och är en Rishi – en som ser det som är och kan uttrycka det, vilket också är Marcus mål. Att vara en röst i tiden, och som så många av de stora, att vara ett med det man gör. Han kallar sin musik för visionary pop roots och har en vilja att uttrycka och dela den på ett sätt som inkluderar och är tillgängligt. Att musiken finns där ute att ta del av för den som vill, när den vill och hur den vill.

Hemsida
Instagram
Facebook

Inline