Riggy Lion

10936372_10155231547630145_1329317978_o
Riggy Lion, eller Richard Klingvall, som han heter, är en svensk artist som är sprungen från västkusten, född 1983. Han har sina rötter i Göteborg, men är numera bosatt i den kokande reggaestaden Västerås. Riggy Lion, har varit aktiv som artist sedan början på 2000 talet, med flera låt och skivsläpp på sin meritlista, men i olika bandkonstellationer, och ett varierat musikaliskt spann från heavy metal till gammal Motown soul och gospel. Första gången som Riggy valde att göra ett soloprojekt, med egna låtar så blev det dock den musik som alltid legat Riggy varmast om hjärtat. Reggaemusiken. Riggy har tidigare varit delaktig i några av Sveriges största tv-produktioner, såsom Körslaget, men också det program som verkligen fick småbarnspappan att åter igen börja drömma om att stå på scenen, X-factor. Det senare programmet, där Riggy tog sig vidare och in i programmet, gav honom mycket medial uppmärksamhet och öppnade dörrar som man kan säga var början till varför Riggy började arbeta med att göra ny, egen musik. Dock var tv-historian bitterljuvt, då man från medias sida valde att fokusera på smaskiga detaljer i Riggys historia, såsom längre fängelsestraff m.m. Det skrevs på löpsedlarna till alla de stora kvällstidningarna att ”Knarkdömd kan vinna X-factor”. I vilket fall som helst så lät inte Riggy detta hindra honom utan gjorde att motivationen ökade, och en önskan om att visa Sverige å världen att han faktiskt är en duktig sångare och låtskrivare, oavsett sin historia.

Riggy Lion släppte sin första singel 2014, som var ett samarbete med Tommy Almighty. ”Ge mig Liv” heter låten, som voicad på en riddim som är helt producerad av Tommy.

Efter att första singeln släpptes gjorde Riggy ett par akustiska videoklipp med låtar han skrivit själv, som gav honom mycket positiv kritik och verkligen gjorde att intresset från fans, producenter och även andra artistkollegor verkligen började röra på sig. Låtarna ”One Love” och ”Ingenting kan stoppa mig” blev början på arbetet med första debutplattan, som väntas bli färdig under hösten 2015.
2015 så ställde Riggy även upp i Långsta Rastas tävling för osignade artister, med låten ”Varför” som också den är en Almighty produktion. Riggy kom på tredjeplats i tävlingen bakom sköna artistkollegor som Quito & the Jahnaman Band, och Kajsa Karp.
Senast i raden av släpp är en ny collaboration med Basti, som heter ”Vakna”. Låten är skriven och voicad på en Heavy Roots produktion, ”Heartless Riddim”. Hevy Roots är en tung internationell producent som utgår från Valencia i Spanien. Mixningen och mastringen av voicningen står däremot Victo ”Vino” Farina i Västerås.

Inline