EP: Fastpoholmen – Mumin


Det är nu 1 ½ år sedan Fastpoholmen släppte sitt prisbelönta fullängdar-album – Andas In – och nu är 8-manna bandet, med Adam Fastholm i spetsen, redo med nytt material.

EP’n bär namnet Mumin och innehåller 6 kraftfulla låtar som sträcker sig från den lilla intima afro/folkvisan ”Gråt Ej” (spår 2), som bokstavligt talat har fått barn att krama högtalarna, till den subbede drum’n bass låten ”Gynger Hofterne” (spår 6) där Adam supplerar sitt svenska flow med danska strofer.

Track 3 är den lite melankoliska reggaelåten ”Hjärta” med läckra skeva blåsriff och en supercatchy refräng, den följs upp av de mera elektroniska tracks’en ”Kärlek o Dub”(spår 4) och ”Skriken” (spår 5). På den sistnämnda låten visar Adam hans mera mörka och introverta sidor och det fjäskas inte på något sätt för lyssnaren.

EP’n öppnas med den mera indie-reggaelåtande ”Röra Oss” (spår 1) som tydligt visar att Fastpoholmen fortfarande går sin egen väg utan att söka den klassiska hit–formeln med många repetitiva refränger och en igenkännbar form där alla vet vilken väg det går. Inte desto mindre, är musiken direkt, stark och medryckande med en förmåga att tränga direkt in under huden och in i den plats där känslor uppstår. Både intensiva kärleksfulla och varma känslor och de dystra och klaustrofobiska.

Som något nytt har Fastpoholmen startat upp ett samarbete med den svenska producenten och musikern Måns Asplund (Timbuktu, Helt Off). Bandet har besökt Måns i sin studio utanför Kristianstad och där inspelade de två av låtarna på EP’n. Planen är att Måns kommer att bidra till Fastpoholmens ljud ibland framöver tillsammans med bandets fasta producent Thomas Fritsche.

Fastpoholmens musikaliskt bredd syns tydligt på deras sommarturné där de bland annat spelar på Præstø Folk Festival, den elektroniska tyska Fusion Festival, intima Himmelstorm festival, världsmusikfestivalen Urkhult i Ångermanland, Copenhagen Jazz Festival och i slutet på sommaren spelar de också på Skandinavien Reggae Festival i Köpenhamn.

Lämna en kommentar

Kommentarer