Ante & Rolling Rebels feat Thiorno Sam, Demba & Ahmed Fofana – Pride in the music

I oktober 2014 åkte Rolling Rebels på en tiodagars turné med Hanouneh till Bamako i Mali, för att bland annat spela på Mix Music Festival. Samtidigt genomfördes ett studioprojekt hos Manjul i Humble Ark Studio, tillsammans med musiker och sångare från Bamako. Resultatet blev låten Pride in the musicLåten är skriven på engelska, franska och bambara i Bamako, 2014. 

Medverkande i ”Pride in the music”: 

Andréas Ante Andersson – Sång, kompgitarr Josef Hjertzell – Orgel, piano Thiorno Sam – Sång Johan Alexandersson – Percussion, kör Sam Antonsson – Trummor, kör Ahmed Fofana – Balafon Vale Petrovic – Bas, kör Manjul – Kör, gitarr, clavinet Demba Diabaté Kisto – Sång

Musik: Andréas Andersson & Rolling Rebels

Text: Andréas Andersson, Thiorno Sam och Demba Diabaté Kisto

Inspelad och mixad av Manjul @ Humble Ark Studio, Bamako

Slutmix av Roten Dub

Mastrad av 304 Mastering

Video av Johan Alexandersson, Josef Hjertzell, Videoredigering av Daniel Schmölker


Vi på Skanker.se fick redan i september, i samband med en intervju med Hanouneh,  vetskap om deras resa till Mali. Därefter följde vi deras inlägg och bilder på sociala medier medan de var iväg. Det är inte varje dag ett svenskt reggaeband åker på en tiodagarsturné till Mali, och dessutom under resans gång håller i ett 11219408_861345870608181_8636489156087446242_nstudioprojekt. För att få veta mer om resan passade vi på att ställa några frågor samt kom över ett par bilder. 

Singeln kommer även upp på Spotify inom kort men tills dess kolla musikvideon, läs vår intervju & spana in bilderna för att få en inblick av livet i Mali.

 

Hallo där The Rolling Rebels, hur mår ni alla?

Hallå! Tack, mycket fint !

Kan ni ge oss en kort presentation av ert band och vad ni sjunger/spelar för musik?

Rolling Rebels är numera ett kompband till bl a Alex Spasic (D Roots), Mc Assan mfl baserat i Malmö. Musiken kan beskrivas som rootsreggae, afro etc.

Under oktober 2014 var ni i Mali. Hur kommer det sig att ni åkte dit, och vad gjorde ni där?

Det började med vår spelning på Baobab Festival sommaren 2014 tillsammans med Hanouneh. Ahmed Fofana från Mali befann sig på plats för konsert. Men eftersom hans band inte lyckades få visum frågade han oss om vi ville kompa honom. Så, han gästade oss på låten New Zion och sen jammade vi. Efteråt erbjöd han oss att spela på Mix Music Festival, en festival i hans regi. Vi tackade glatt ja!

Idag släpper ni, tillsammans med Ahmed Fofana & Thiorno Sam från Bamako (Bali), en låt kompletterat med en musikvideo. Vad handlar låten om och hur jobbade ni fram den?

Vi åkte till Bamako inställda på att spela in två spår hos Manjul, producent boende i Bamako. Han har spelat in storheter som Amadou & Miriam, Lone Ranger, Cedric Myton, Tiken Jah Fakoly etc etc

vi visste om den situationen med krafter i landet som vill förbjuda musikSå, det kändes naturligt att skriva om något som handlar om livet i Mali, och vi visste om den situationen med krafter i landet som vill förbjuda musik. När vi upplevde glädjen och stoltheten i musiken i Bamako, trots misären och lidandet, var det något som inspirerade mig till att skriva min del av texten. Något bittersött, det negativa blandat med optimism . Ne b’aw de ma ng’aw ka niin kuma lame – Aw fe sigi nege bena” betyder ungefär “Jag talar till er, lyssna till texten; jag vill bo med er, om ni vill också”. Värme och gemenskap. Något fint och väldigt viktigt.

Vad kan ni berätta om musikvideon?

Vi bodde i en lägenhet i Bamako där vi hade möjlighet att gå upp på taket och spana ut över staden. Kändes som ett fantastiskt ställe att spela in en video på.

Hur fungerade samarbetet med artisterna från Mali?

Jag (Ante) och Hanna skrev varsin låt. (Hannas låt ”Can’t take it away” kommer inom kort). Sen arbetade vi med Ahmed Fofana som hade med sig Issa Bagayogo, och Thiorno Sam, musiker och sångare från Bamako som la sin magi på låtarna. Efter jag hade gjort färdigt refrängen ”I believe our souls…” kom Demba Diabaté Kisto, som var den som först välkomnade oss till Bamako, med förslag på text på bambara till samma melodi. Det var ett dynamiskt samarbete rakt igenom.

Bästa minne från Mali?

Konserten på museet i Bamako var fantastiskt med så många generationer tillsammans. Vi spelade på marknivå fullt med människor framför och runtom oss. Det var en stark och glädjefylld upplevelse att dela tillsammans.Vi spelade på marknivå fullt med människor framför och runtom oss. Det var en stark och glädjefylld upplevelse att dela tillsammans.

Några framtida planer på att åka tillbaka till Mali?

Inga konkreta planer, men vill gärna samarbeta vidare i framtiden. Music is the weapon of the future.

Vad händer för The Rolling Rebels till sommaren? / Var kan man se er i Sommar?

Rolling Rebels har planer på att spela in en EP med Mc Assan inom kort och även med Alex Spasic. Det blir antagligen ute hos Micke i Storskogen…och förhoppningsvis även gig på Säljerot i juli!

Något annat ni vill tillägga eller berätta? Sista ordet är ert!

Vill passa på att tacka Skanker för uppmärksamheten av Reggae i Sverige. Kul och se att så mycket händer, det inspirerar verkligen! Sen i anslutning till detta släpp vill vi också tacka Ahmed Fofana, som gav oss chansen att komma ner till Bamako och spela, alla musiker och sångare som vi träffade och fick njuta av, och alla fina människor som tog väl hand om oss : Demba, Issa, Mariam mfl mfl. Och Mali: God bless you, all beautiful people – Play on, be strong !

The Rolling rebels rullar vidare, vi dyker upp där ni minst anar det, svänger till er kväll och drar. Kärlek och glädje till alla som stöttar reggaescenen.

 


Läs mer om Ante på Skankers artistsidor

980300_179090932257326_1519141503_o (1)

 

Lämna en kommentar

Kommentarer