På fredag drar Ökända musikfestival igång på Ven!

Det blir ett par dagar med härlig musik, gemenskap och förhoppningsvis strålande sol:) Bakom festivalen står grundarna Alex och Sandra.

I en intervju med dem får vi veta mer om bakgrunden till festivalen, förväntningar och mål med festivalen och goa samarbeten. Så boka in en resa till Ven nu på fredag och fira in kommande hösttermin med dans och kärlek!


Hallo där hur står det till?

Alex: Helt underbart nu när det bara är dagar kvar tills vi drar igång Ökända Festival på ön Ven för femte gången!
Sandra: Mycket att stå i, men jätte roligt såklart!

Kan ni berätta för oss hur idén om er festival Ökända föddes?

Sandra: Vi var i Thailand under vintern 2010-2011 och pratade om vad vi skulle hitta på för något roligt när vi kom tillbaka till Skåne och jag var gravid med vår dotter Nelli i magen. När vi satt där på ön Koh Tao med en vän så kom vi fram till att vi verkligen borde skapa en festival på ön Ven i Öresund där vi jobbade under somrarna.
Alex: Ja vi var väl lite oroliga över att livet som småbarns föräldrar skulle bli långsamt hahaha!
Sandra: Vår vän hade kontakt med en grym ljudtekniker som hade all utrustning och han hjälpte oss även att få kontakt med några band från Skåne.
Alex: Jag hade också kontakt med några reggae band och både jag och Sandra hade jobbat med arrangörerna av reggae festivalen ”Island Vibration” som fanns på Ven 2005-2006, så vi tänkte väl typ, hur svårt kan det vara?
Vi var tillbaka i Sverige i april och i juni föddes vårt lilla hjärta Nelli och i augusti körde vi första Ökända nere på stranden en dag med bl.a. General Knas, Bröder Glöder och föreningen Ökända såg dagens ljus!
Sandra: Veckan innan festivalen flyttade vi till Ven och veckan efter hade vi dopet för vår dotter Nelli, så ja det var en minst sagt händelserik sommar.

Hur utvecklade sig allt efter det?

Alex: Vi körde vidare på stranden 2012 också en dag men byggde upp två scener och startade upp samarbete med studieförbundet Sensus som är igång än idag och vi fick stöd från Landskrona stad som fortsätter stötta oss varje år. Senare i december så skapade vi vår första Musikhjälpen-stödgala i Landskrona och plötsligt började föreningen Ökända betyda mer än festivalen på Ven.
Sandra: När Landskrona stad firade 600 års jubileum 2013 så fick vi ett större ekonomiskt bidrag som gjorde det möjligt för Ökända Festival att ta ett jätte kliv. Vi flyttade från stranden upp på fotbollsplanen mitt på ön bredvid Tycho Brahe museet och körde tre scener och tre dagar med över 120 musiker och artister om dagen! Samtidigt som jag körde en stor teater föreställning i Landskrona och Alex starta sin firma med trädgårdsskötsel på ön. Phu!
Alex: Ja det var ett maxat år som jag aldrig kommer glömma, för den sommaren var vi först ut att köra musikarrangemang på den nybyggda scenen i Landskronas teaterpark under Landskronas ”Vår Kulturnatt” i maj med bl.a. Partiet. Senare i juli väckte Ökända liv i det legendariska arrangemanget RotRock i samma park med inga mindre än Svenska Akademien på scen och 8.000 fantastiska människor i publik havet!
Sandra: Ökända fick även sponsring från Coop i Landskrona med fika produkter 2013 som vi sålde under festivalen och med de donationerna som kom in började vi skapa underhållnings besök på barnsjukhuset i Lund med t.ex. programledare från barnkanalen, akrobater, magiker, barnteater och musiker.
Alex: Det är nog det som är det roligaste av allt! Att få sprida glädje till barnen och deras familjer när vi kommer till sjukhuset i Lund och hjälper dem upp ur sjukdomen, även om det bara är för en stund så vet vi att det ger dem så mycket i flera dagar efter.

Vad har ni själva för förväntningar gällande festivalen och föreningen?

Sandra: Att få njuta av folkmyllret, se alla underbara människor på scen och de som diggar i gräset.
Alex: HaHaHa! Ja såklart är det så men också att föreningen växer och att vi får en stabilare grund att bygga alla arrangemangen på, som idag är vår underbara hobby som vi gärna utvecklar till något mer. Drömmen är ju även att kunna skapa fler betydelsefulla arrangemang och lyfta fram alla grymma artister såklart!

Festivalnamnet, var kommer det ifrån?

Alex: Ja det var faktiskt min ide med namnet Ökända hehe. Vi lever och frodas på en vacker Ö och vi tänkte väl aldrig att festivalen skulle bli speciellt stor eller känd alltså okänd men jag har alltid tyckt att det är bättre att vara ökänd än okänd och roligast är det ju att vara Ökända tillsammans! Ja nått sånt gick väl tankegångarna tror jag hahaha.

Vilka budskap eller värderingar vill ni främst föra ut med er förening & festival?

Sandra: Grundtanken är att skapa en mötesplats där besökare, artister och musiker kan träffas, umgås, interagera och känna glädjen för musik och gemenskap utan stora avstånd med typ staket och 2 m höga scener. Det är en intim festival som förhoppningsvis ger alla inblandade en härlig upplevelse snarare än den distans som det lätt kan bli mellan de som älskar att spelar och de som älskar att njuta av musik, som vid många stora konserter och festivaler.
Alex: Som publikt arrangemang tar tillfället att också sprida budskapet om allas lika värde, samtidigt som vi propagerar för kärlek i alla dess former och skapar arrangemang som betyder så mycket för dem som verkligen behöver ett lyft. Som på barnsjukhuset i Lund eller under den stödgalan vi gör i samband med Musikhjälpen. I vår styrelse finns det lika många män som kvinnor och det eftersträvar vi så väl i volontärstyrkan som med artister & musiker på scen. Utöver mig själv och Sandra i styrelsen har vi även de briljanta eventkoordinatorerna Emmy Trassel och Christian Hallworth.
Sandra: Minst lika viktigt är det också att tänka på miljön. Speciellt eftersom att stora delar av ön är naturreservat så vill vi ju verkligen se till att det förblir bevarat i sin vackra form. I år har vi dessutom effektiviserat alla transporter mellan ön och fastlandet samt på ön för att bespara miljön så mycket som möjligt plus att vi tar sopsorteringen till en ny nivå. Håll Sverige Rent har uppmärksammat vårt arbete och från och med i är Ökända Festival ett Miljömärkt Event!

Hur ser lineup ut för tillfället? Tillkommer det fler?

Alex: Jag blir riktigt taggad och stolt i år när jag tänker på vilka akter vi bokat!
Vi har äntligen lyckats att boka Fastpoholmen som är ett av mina absoluta favorit band just nu och de kommer avsluta på vår mainstage Amplitudo på lördag natten.
Sen har vi även fått Sveriges Reggae Dancehall Queen till ön, nämligen Etzia som avslutar på fredagen och som backas upp av inga mindre än Hot This Year Band som utan tvekan är Sveriges tyngsta reggae band!
Hot This Year Band backar också upp den redan legendariska General Knas på fredag kväll och det är alltid lika roligt när Generalen kommer till sin verkliga hemmaplan här på Ven!
Sandra: Jag är galet peppad på Ayla Shatz som är en ung och otroligt begåvad musik producent och artist med väldigt bred musikstil och otrolig röst!
Vi har även en grupp från Indien som heter Agnii och vi är en av de få festivaler som de kommer lira på under deras korta besök i Sverige.
Från Malmö har vi Kuru Mapu som är en stor grupp med tjejer och killar som utan tvekan är fenomenala trumslagare och de kommer verkligen sätta karnevalsstämningen mellan på plats mellan alla våra cirkustält hahaha!
Alex: Massa bra Hiphop blir det också såklart med t.ex. Henry Bowers, Obnoxiuz, Pap & Emblem och varje natt avslutas med grymt bra elektroniska beats från två kvinnliga dj`s som går under namnen Femte och Fralk.
Sandra: Jag längtar extra mycket efter att få njuta till mina vänner Paloma Leal, Julia Frej & Lola Bonk som kommer göra ett magiskt framträdande på lördagen.

Om en vill engagera sig på något sätt runt er festival och förening, hur går man tillväga då?

Alex: Det är bara att mejla till oss på info@okanda.nu

Sommaren är här! Hur ser en perfekt sommardag ut?

Sandra: Sommaren är den tid på året då vi jobbar allra mest med våra egna firmor, många anställningar och arrangemang, så en perfekt sommardag kastar vi in handduken lite tidigare, lämnar mobilerna hemma och går ner till stranden med vår dotter och badar.
Alex: Kan bara instämma och tillägga att det är som en liten dröm som går i uppfyllelse när vi öppnar grindarna till Ökända varje sommar!

Något annat ni vill tillägga?

Alex: Vi har startat ett nytt spännande samarbete i år med föreningen Baobab som skapar festivalen med samma namn i Malmö Folketspark varje sommar i juni. Jag var själv med under Baobab Festival i sommar och presenterade band på stora scenen mm.
Baobab är en välgörenhets förening som genom festivalen och bidragsgivare har byggt upp och fortsätter att utveckla Baobab School i Guinea där nu över 600 barn får en värdefull utbildning och en ljusare framtid.
Under Ökända i år kommer Baobab Kitchen och säljer maten på vår festival och allt överskott går till skolan i Guinea och det är så härligt att samarbeta med dessa fina människor med detta gemensamma mål att göra en verklig skillnad för de som behöver det allra mest.
Sandra: Ja verkligen och vi har även ett nytt samarbete med StreetArt konstnärerna från kollektivet KONSTWERK som kommer och kör graffitti live under Ökända och vi är också så tacksamma för det samarbete vi har med föreningen Kontra Punkt som kommer med sitt stora cirkustält till vår Amplitudoscen.
Alex: Vill någon veta mer om Ökända och se lineup och annan info om festivalen och vår förening så är det bara att surfa in på www.ökända.se .

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentarer