Skanker linka upp med producenten & artisten Charly Chanter som den 12 januari släpper sin debut EP ”Ärligt talat”.

Ait Charly Chanter på fredag släpper du din debut EP ”Ärligt talat”! Berätta lite kort om vem Charly Chanter är för de som inte vet!

Yes! Jag är 29 år och kommer från Uppsala men har bott länge i Oslo. Startade mitt första band med några vänner när jag var ca 15 år som hette “The Skunkers” vi spelade lite runt på fritidsgårdar och så, sen har det egentligen bara rullat på. Har släppt en del singlar, combos, producerat några riddimalbum, producerat åt andra, bland annat 2 låtar på General Knas senaste EP. Försökt jobba med lite blandat folk både i Sverige och Jamaica, ja helt enkelt försökt hålla på med musiken så mycket som möjligt! Har hållit i klubbar i Oslo, så har blivit en del selectande också.

När jag producerar och selectar så gör jag det under namnet Uptown Skunkaz som är ett typ musikkollektiv där Arnar och Hassman är med. Ibland är det bara jag men på senare tid har jag och Arnar producerat väldigt mycket tillsammans, jävligt fett att kunna göra grejer med sina vänner, delad glädje är dubbel glädje som man brukar säga!

Själva artistnamnet Charly Chanter, eller Charly Chanta som jag uttalar det, kommer från tiden då jag främst skrev på engelska och är nån slags anspelning på gamla förebilder som jag tyckte hade coola tilläggsnamn som t.ex. Buju Banton, Sizzla Kalonji etc. Sen nu på senare år har det blivit framför allt på svenska men jag har låtit namnet vara kvar.

Berätta lite om processen bakom EP:n!

Det började väl egentligen efter jag släppte Span Riddim 2016. Jag kände att jag hade ganska många projekt på gång. Hade gjort en del riddims, hade nån text här och där. Jag hade många låtar liggandes liksom och tänkte att nu efter att ha släppt många singlar och producerat åt andra så var det daggs att visa vem jag är som artist helt enkelt. Och få ut flera saker på en gång så att folk kan bli bekanta med Charly Chanter.

Alla dem här låtarna är skrivna under 2016, sen har det tillkommit och tagits bort lite under processen. Ett tag när jag trodde att jag började bli färdig i början av 2017 drog jag och Arnar till Jamaica och blev signade som producenter av en label där så då blev det ett litet uppehåll p.g.a. nya projekt. Så har fått jobbat med EPn parallellt och därför har det dragit ut lite på tiden.

Känslan att släppa debuten?

Det är skitspännande! Såklart lite nervöst som alltid innan släpp. Det ar låtar jag har jobbat med länge och nu ska dem få möta publiken och leva sitt eget liv. Känns också bra att få komma igång med nya saker som väntar.

Du uttrycker att det är dina mest personliga låtar på den! Vad kommer vi få höra i dina texter?

Aa precis! Jag känner att mitt textförfattande har utvecklats mycket genom att gå över till svenska. När jag skrev på engelska var det ibland svårt att veta om jag sjöng för att nå ut till en internationell publik eller en svensk, så då blev det kanske mer en karaktär som ville passa in i många fack medans nu sjunger jag nog mer direkt från hjärtat. Det har ju varit en övergångsprocess men på alla låtar i den här EPn har jag känt mig bekväm i det svenska språket på ett helt annat sätt än tidigare. Och det som jag är mest stolt över i den här EPn är just texterna.

Jag kan väl kanske outa låttitlarna här; Första låten heter ”Leva Mitt Liv” och den kom till när en ung släkting till mig fick ett sjukdomsbesked och det dök upp massa existentiella frågor, vad vi gör här och så vidare. Hur man tar vara på den tiden man har. Andra låten heter “Önskar” och är en låt om brusten kärlek. Kanske framförallt om sorgen i att gå vidare trotts att man har många fina minnen med en person. Just i den här låten är det i fasen “vad fan har jag gjort”. Tredje låten är tillsammans med Hassman och heter ”Chillar En Stund”, en låt om vänskap och vad som ar viktigt i vänskap för mig. Fjärde låten, ”Feting”, är en politisk låt om ganja där jag egentligen går ut o säger tydligt att det här gör jag och jag skäms inte över det, jag tycker inte det är konstigt. Har som sagt bott länge i Norge och där är det inte konstigt att snacka om det, men här i Sverige är folk livrädda att förknippas med det p.g.a. stigmatiseringen kring det. Sista låten är ”Dansa Långsamt” som redan ar släppt. Det är en dancehall-låt om dancehallen, där jag älskar att vara både som gäst och selecta. Låten ska typ vara en kontrast mot den Jamaicanska dancehallen som ofta kan vara väldigt “slack” Jag försöker här att göra en danslåt som manar till respekt mellan varandra och att respektera varandras gränser men samtidigt lite romantik.

Du har ju till största delen proddat musik! Hur känns det att nu i stället vara den som levererar?

Jag tycker båda delar är skitroliga! Som artist kommer man mycket närmare lyssnaren och det blir mer personligt, folk får mer en bild av vem man är än när man producerar eftersom man kan uttrycka åsikter. Å andra sidan är kanske det fetaste med musik för mig just att kunna lära känna och samarbeta med människor över hela jorden bara p.g.a. att man har samma intresse.

Berätta om ev samarbeten på EP:n?

Enda artistsamarbetet är som sagt med Hassman på “Chillar En Stund”. I övrigt så har Arnar spelat all gitarr och bas på “Leva mitt Liv” och lagt skankgitarr på “Chillar En Stund” Oda Horgen körar på “Leva Mitt Liv” och “Önskar”. Andreas på 304 Mastering står för masteringen och Björn Cnattingius har tagit bilden till EP-covern.

Framtida projekt?

Jag och Arnar, a.k.a. Uptown Skunkaz, drar till Jamaica nu den 14e januari och ska sitta och producera åt vår label där nere en månad vilket ska bli sjukt kul! Förra året kom vi i kontakt med dem strax innan hemfärd och har jobbat på distans, så det ska bli jävligt  fett att jobba direkt med artisterna på plats. I övrigt så kommer det mer musik ganska snart från mig men inget fast datum än.

Vad lyssnar du själv på för musik?

Jag är riktig Jamaicanörd så det blir nästan uteslutande ny dancehall och roots därifrån. Lyssnar mest på olika mixtapes, typ Dj Kenny och Dj Dotcom. Annars radio, och då kan jag väl tipsa om Irie Fm och Sun City FM! Mycket bra ny musik och variation! Om jag sätter på nåt annat är det oftast Latin eller Merengue.

Vad tycker du om den svenska reggaescenen idag?

Jag tycker det är kul att det finns sån bredd. För några år sen hörde man knappt nån dancehall men nu exploderar det verkligen! Så nu hoppas på lite fler moderna onedrop grejer. Har vart lite tyst med det ett tag tycker jag. Sen är ju själva gemenskapen det som är bäst med reggae, oavsett vilket land man är i, och där levererar massivet också!

Övrigt att tillägga?

Kommer släppa en remix på en av låtarna ca en vecka efter EPn släpps och en video ska förhoppningsvis också bli klar snart.

Annars hoppas jag att ni kommer uppskatta musiken och om ni vill ta kontakt med mig ang. bokningar eller andra saker kan ni göra det på

Instagram: charlychanter, facebook: Charly Chanter eller maila uptownskunkaz@gmail.com. Big Up!

 

Lämna en kommentar

Kommentarer