Intervju Ras Cricket aka Comandante Cricket.

I samband med att Ras Cricket aka Comandante Cricket släppte EP:n ”Kärlek & Molotovs Del 1” den 29 januari 2016 passade Skanker på att ställa lite frågor till honom.  Det blev en intervju om allt från barndomsminnen, då han såg sin morfar bygga egna instrument vilket väckte hans lust och passion för musik till dagens Sverige som är i  kris och såklart om musiken och hans nya EP. Följ med på en intervju med Mathias, Ras Cricket numera Comandante Cricket.

När det kommer till namnbytet så kände Mathias att det var dags att börja med något nytt av flera anledningar. Dels så var han trött på tjafset angående namnet ”Ras Cricket” som pågått sedan typ år 2006. En kille i USA som också kallar sig Ras Cricket har under flera år försökt att sabba för honom genom att kontakta folk som bokat med en massa lögner bl.a. Försök har gjorts för att lösa detta på olika vis. Men tonen har varit för dålig för att de ska komma någon vart och det tog massa energi från musiken.  Mathias kommer aldrig ge upp ”Cricket” så det fick bli ”Comandante Cricket” också för att markera att han gör något nytt eftersom han inte släppt något solo sedan år 2009. Det finns ju en gammal tradition med att reggae och dancehall artister använder sig av militär rang i sina namn typ Kapten, General och Admiral. Namnet Comandante är dock betydligt mer politiskt laddat för honom och kände att det skulle passa år 2015 med tanke på att han vill göra mer politisk musik igen.  Den amerikanska Ras Cricket är dock fortfarande missnöjd men det är ingenting som han orkar engagera sig vidare i.

Comandante Cricket berättar om när musiken kom in i hans liv redan som ganska liten. Med en morfar som byggde egna instrument så startade intresset för musik. I lågstadiet började han spela saxofon och trombon men upptäckte efter ett tag att instrument kanske inte riktigt var hans grej. Vid 15-års ålder började han rappa med några polare från  Tyresö och de kallade sig för ”Rhyme Addicts”. De gjorde inga officiella släpp utan spelade in någon demo och under ett par år spelade de runt lokalt på fritidsgårdar. Efter det blev det tyst i några år innan han lärde känna en kille som gick under namnet ”Fetiga fingrar Johnjohn” och de bildade ”Finkultur” runt år 2000. De höll på med ”Finkultur” i några år men av olika anledningar upplöstes duon och det tog ett par år innan Comandante Cricket träffade DiegoJah ca år 2002-2003. DiegoJah höll på med reggae och därifrån började det, då de var reggae han egentligen ville hålla på med.

Det var hos Baylake Productions han började spela in och blev en del av studiokollektivet Rebel Youth. Baylake Productions bestod då av DiegoJah, Shermhead och Kalinariz. De spelade in reggaelåtar och Comandante Cricket hittade på så vis hem till reggaen tillsammans med grabbarna från Baylake och massa kompisar runt omkring dem.
De hade enormt kul ihop och gjorde mycket musik och alla var super taggade. Kring år 2006-2007 fanns det mycket tid över i studion och det var en tid då mycket hände. Det fanns tid att skriva och tillgång till studio vid Fridhemsplan i Kollektivet Livets lokaler vilket var en super kreativ plats där grabbarna från Kollektivet Livet höll
på med sin konst och grabbarna Tinnitus och Ted höll på med sin rap och hip hop. Det var under denna tiden de började få spelningar och deras musik började komma ut. År 2007 släppte Comandante Cricket ”Min Tid” samtidigt som han släppte låtar på engelska på Rebel Youth Mixtape. En låt där ”Eye Red” slog stort utomlands via Myspace och han fick spela in en del dubplates till sounds runt om i Europa, Argentina och Australien. År 2013 släpptes han tillsammans med Tommy Almighty ”Mellan jobb och verklighet”  under namnet Two Massive. Anledningen till att han legat relativt lågt med musiken är för att han prioriterat familjelivet och har i dagsläge sambo och två barn.
När man skaffar familj så prioriteras inte musiken på samma sätt. Det är fortfarande roligt men inte lika viktigt längre.

När det gäller dagsläget och andra samarbeten och så spelar han in mycket själv men kommer att samarbeta med DiegoJah, då han producerar en del och de har pratat om att göra grejer tillsammans. Han jobbar även med Unity Yard som är super tunga producenter. Sen på EP:n som släpptes samarbetar han med Charly Chanter och med Quito. EP:n ”Kärlek & Molotovs Del 1” var först tänkt att bli ett album men han kände inte att alla låtarna passade ihop i ett och samma släpp så det fick bli 2 EP släpp istället. De han droppade 29 jan är del 1 av 2 EP med samma namn. Namnet ”Kärlek & Molotovs” syftar till de ämnen som tas upp i texterna. Låtarna handlar mestadels om just kärlek och politik. Kärlek till sina barn och sin sambo samt politik i ett icke parlamentariskt sammanhang. För honom existerar inte den ”riktiga”‘politiken i riksdagen utan den finns hos folket på gatorna, arbetare på arbetsplatserna och hos drivna eldsjälar på lokal gräsrotsnivå som vill ha förändring.

Det som ligger närmast i framtiden är att färdigställa ”Kärlek & Molotovs Del 2”. Lite men än hälften är klart och han hoppas hinna släppa den hyfsat snart. En tredje EP i samarbete med en gammal vapendragare är också planerad men inte påbörjad än. En del gästande på andras låtar är också på gång. Allt hänger på hur mycket tid som finns till att vara i studion. Han kommer nog fortsätta skriva och spela in musik men tid och pengar är bristvara så de får utvisa sig i vilken omfattning det blir släpp. Allt hänger på om det kommer in spelningar och spelningarna hänger på hur hans EP släpp mottas och om han lyckas nå ut med musiken. Förhoppningen är att få vara ute i landet
och spela så mycket som möjligt under vår och sommar men det återstår att se om arrangörerna nappar. Det är alltid lite av ett lotteri menar Comandante Cricket!

Lämna en kommentar

Kommentarer