”Allt började med en sprayburk!”

Skanker mötte upp KLKN aka Klicken som nu är aktuella med EP:n ”Fyra Färger” för att ställa lite frågor. KLKN består av Miklo & Tusenfalk (bröderna Johan & Kristoffer Pirhonen), Kniva (Karl Niva), Anima (Terez Elmersund) & KJS (Kajsa Elfström) som står för design och det grafiska men som även kör spoken words på plattan. Ett prestigelöst störtskönt gäng med otroligt mycket ideér. Över några koppar kaffe så pratar vi om konstellationen, EP:n & kommande projekt.

klkn

Ideén till omslaget kom först. ”Vi gjorde ju omslaget först” berättar Kalle med ett skratt. Så allt började med sprayburk! EP:n ”Fyra Färger” föll sig ganska naturligt då de kändes rätt att släppa något ihop och under samma namn. De berättar när man håller på med musik så blir de ofta material över, låtar som blivit liggandes. Så de kände att de kunde göra något fett av det och att de inte behövde hålla någon röd tråd, utan de är fritt uttryckt så att säga. Så det kan vara lite spretigt. Men KLKN låtarna är absolut ingen andrahandssortering poängteras med ett garv. Alla har hållit med musik länge på olika håll men även haft en hel del samarbete tidigare. Men det var förra vintern de körde en liten session ihop i samma veva Kniva drog igång och började köra mer solo och bestämde sig för att gå in mer i produktionen och rap som idén om EP:n föddes på allvar.

EP:n kommer innehålla 4 låtar som är hiphop i grunden där vi som håller på med musik tycker de är olika stilar berättar de vidare. Balladen finns med, en låt med ett beat som är hiphop-reggae influerat, något åt det hållet i alla fall. Men det är ju 4 typer av hiphop låtar. Alla har varit otroligt delaktiga i processen och alla är med på sitt sätt på alla låtar på plattan och den har har tagit drygt ett år att få klart. De har alla haft andra projekt under tiden. Men de har velat göra allt tillsammans när de ses hela gänget och suttit tillsammans på plats. För dem är det ett jättehärligt sätt att få skapa musik. Nu för tiden så skickas det så mycket emellan artister, dom där fysiska mötena artister emellan har liksom försvunnit lite. KLKN har haft turen & möjligheten att kunna skapa tillsammans!

klkn2

Första videon från plattan är redan klar. Den spelades in på Reykjavik i september då de tog med en Go Pro kamera och sköt en streetvideo där. ”Skitenkel video bara när vi var ute och fulade oss” berättar Johan. Videos behöver inte alltid vara så komplicerade och vi ska säkerligen spela in fler. En sak som är säkert är att det inte verkar råda idé torka när det kommer till KLKN utan de har redan lite påbörjat material. Samtidigt som de alla jobbar på olika håll också, alla gör musik själva med.

Spelningar är inget de lägger fokus på just nu utan fokus ligger på att skapa musik & producera, men vem vet någon gång i framtiden så kan det bli aktuellt.

På frågan om vad de tycker om dagens svenska hiphop som kommer nu så råder det lite ambivalens det som är bra är jävligt bra sen kommer mycket som kan bli såhär passé. Det har kanske blivit lite för mycket av orten-grejen och många låtar blir samma fast med olika artister. Vill du uttrycka dig så varsågod men du kanske kan tänka på hur du säger det, man kan uttrycka sig med andra ord. Johan & Kalle som arbetar med ungdomar märker hur negativt ungdomarna påverkas av den sortens texter men båda hyser stor respekt för hantverket & förstår att det är mångas verklighet som skildras. Men det destruktiva budskapet och glorifierande av våld & droger är något de själva inte vill stå för. Förhoppningsvis kommer det en motreaktion här där det blir mer fokus på texterna. Det känns som att vi är på väg tillbaka till texterna igen berättar de vidare.

klkn1

 Intervjun avslutas så klart med att Skanker fick se den omtalade sprayburken, om hur allt började!!!

spray

Lämna en kommentar

Kommentarer