Med 22000 youtube-visningar på fyra dagar har Löstfolk verkligen slagit igenom med sin glatt svängiga låt Aina älskar reggae. I Skankers textintervju med gruppen LöstFolk får vi veta mer om låten och deras tankar kring reggaemusik och lagens väktare.10966595_10152798797644965_761612030_n

 


 

Hallå där! Hur är läget med er?

joooruuu!

Kan ni ge en presentation av ert band, Löstfolk?

LöstFolk består utav Format, Moncho DJ Capo och mig. Vi har alla hållit på med musik sen unga år. Uppsala är inte så stort så vi kände till varandra. Jag hade sedan tonåren en dröm om en vokaltrio, dom här killarna kunde både rappa och hålla tonen.

Ni har nyligen släppt musikvideon: Aina älskar reggae – en låt med glada vibbar. Vad handlar låten om?

Låten Aina älskar reggae handlar förhållandet mellan lagens väktare och reggaekulturen. Vi tycker att polisen ger reggaerelaterade evenemang oproportionerligt med uppmärksamhet. Det kan ju bara bero på att dom älskar reggae.

Låten gästas av hiphopartisten Dani M, hur kommer det sig att ni inledde ett samarbete med just honom?

Dani och Moncho är bröder och vi hade länge snackat om collabo, det kändes som en självklar låt att bjuda in honom på, Dani är bekant med fenomenet som låten handlar om.

I musikvideon får vi se Bängan Lagerblad spelar aina – polis. Hur fick ni med honom i projektet?

Bängan och Format är vänner sen länge. Vi tyckte att han var som klippt och skuren för videon, vi frågade honom och han var på.

Vad kan ni mer säga om musikvideon?

Vi är sjukt glada över videon, som är inspelad delvis i Uppsala och Stockholm. Mig-L, Jonathan och Daniel som gör Redlines videos har filmat och klippt, dom är fantastiska, lätta att samarbeta med och kommer alltid med bra idéer. I LöstFolks ögon är det ett konstverk. Vi hade tur med vädret med.

Ni hade 22000 youtube visningar på fyra dagar.  Hur har responsen varit på musikvideon?

22 000 visningar på 4 dagar, det känns fantastiskt, vi är sjukt glada för den responsen. Tack alla som lyssnar och sprider. Vi brukar aldrig be folk sprida och dela våra låtar. Vi tänker att om dom gillar det vill dom dela det med sina vänner.

Vad tycker ni är det bästa med reggaemusik?

Det bästa med reggaen…den får kroppen och själen att må bra. Den är spirituell, enande, upplyftande, lugnande, lätt att dansa till, sjunga till. Inte konstigt att aina älskar den.

Reggaen har också ett frihetstänk, den är revolutionär, arbetarnas, underklassens, slavarnas musik. det är därför makten är rädd för den.

I texten anspelar ni på att polisen ofta jagar reggaeartister och reggaelyssnare. Tror ni att det finns något reggaescenen i Sverige kan göra för att bli mer accepterade av lagens väktare?

En kultur bärs upp av sina utövare. Man kan aldrig generalisera det individuella. Varje individ resonerar olika, någon tycker att det är viktigt att vara accepterad av polisen medan en annan kastar sten på dom. Precis som en poliskår består av olika individer.

Vänner till mig har fått ta mycket skit från polisen endast pga av sitt utseende. Jag vill inte heller dra alla poliser över en kam, jag har bekanta sen förr, som idag jobbar som poliser, o jag vet att dom är bra människor.

Om Sverige skulle legalisera cannabis skulle polisen inte jaga misstänkta cannabisrökare och misstänka reggaefolk för att ha rökt. Å andra sidan är det olagligt att dricka alkohol var som helst, där är polis och allmänhet inte lika hårda, iaf inte här i Uppsala. Så jag tror inte bara att det handlar om rökat. Makten har ett behov av att övervaka vad som rör sig nere på gräsrotsnivå. Speciellt när det rör sig om en kultur som inte tillhör normen, en kultur som vill andas frihet och rättvisa.

Lämna en kommentar

Kommentarer