Bakom ridån till musikvideon av Sabotages låt Bakom ridån – en stark låt om hur svårt det kan vara att älska sig själv, och en låt som troligtvis de flesta kan känna igen sig i på något sätt – finner vi videoskaparen Stellan Runge. Till en tung låt behövs en grym video som kan förmedla både budskap och känsla – och det har Stellan lyckats med. Men hur tänkte han när han skapade videon? I vår intervju med Stellan på Skanker.se, får ni veta mer. 


Stellan Runge, du ligger bakom Sabotages nya video Bakom ridån – en stark låt om hur svårt det kan vara att älska sig själv, och en låt som troligtvis de flesta kan 10624721_10154913920310607_5300553400628289811_nkänna igen sig i på något sätt. Att skapa en video utifrån en låttext måste kräva både analys och tolkning. Vad tog du fasta på mest i låten när du började skriva manuset?

Vissa saker kan jag ha svårt att sätta ord på, det är därför jag gör det jag gör, för att kunna berätta historier med hjälp av kameran. De personer som gör bra musik, som säger något eller väcker något inom oss har jag mycket respekt för. Sabotage är en sån person. Vårt samarbete bygger på nån slags tillit, hans jobb är i princip gjort när låten är klar – det är då mitt börjar. Vissa låtar har en rätt tydlig story som man kan överföra till en video, andra låtar är mer svårdefinierade och abstrakta. Men det viktigaste för mig med denna videon var att försöka ringa in vilken känsla låten väcker. För att sedan låta bilderna och innehållet på nått sätt knyta an till den känslan.

Ett återkommande inslag i videon är facklan som Sabotage och Zev Prosper håller i, och det forsande vattnet. Vad vill du att dessa inslag ska symbolisera, eller hur tänkte du när du valde att ha med det?

Ja du, hur tänkte jag ;D Vi var båda lite taggade på att filma mer i naturen, det finns något där som just symboliserar olika känslor beroende på hur det visas och i vilket sammanhang. Den är på nått sätt en jävla urkraft, de fyra elementen, våra känslor är ju på nått sätt också en sån kraft, spelar ingen roll om man skrattar eller gråter här eller i Sydamerika, känslan är den samma. Så utan att flumma ut för mycket skulle jag väll säga att målet med bilderna var att förstärka känslan som texten förmedlar. Jag gillar att göra grejer som den som tittar får tolka själv, allt behöver ju trots allt inte förklaras.

Låttexten i sig har ett ganska start och tydligt budskap. Vad vill du förmedla med videon?

Det är ju på nått sätt målet med videon, att få fram låten på ett bra sätt. För Bakom Ridån så handlade det mest om att försätta dig som som tittar på den i den stämningen som låten är i. Så att den förhoppningsvis på något sätt kan ge dig något. Mitt jobb är ju på nått sätt att göra något som passar till låten, vi tyckte denna looken var rätt för detta projektet.

Har Sabotage och Antik varit med och påverkat skapandet av videon?

Främst genom att göra sin grymma musik, sedan har jag skickat dem utkast för feedback löpande genom klippningen. Alltid bra att bolla idéer och se vad som sätter sig när nån pratar om en video.

Var är videon inspelad?

Den är inspelad i Göteborg, var där på ett jobb och märkte att jag hade tillgång till kameran ett dygn extra. The rest is history.  

Vad är du mest nöjd med i videon?

Jag är ju i en fas av konstant utveckling där jag vet att jag har mycket kvar att lära och förhoppningsvis många roliga år framför mig. Därför ser jag ofta många projekt som en slags övning att utveckla en specifik teknik eller testa saker jag tycker verkar nice. I denna videon blev det att skita i lipsyncen, han är för bra på det ändå. Sedan att försöka involvera en karaktär (Moa Malan) som på något sätt utstrålar de känslor låten handlar om. Vilket också var en utmaning, främst för henne. Sedan beslutade jag mig rätt snabbt för att mixa massa olika typer av bilder utan att tappa helheten, svartvitt, inverterat, färg, natur, porträtt. Tycker den på nått sätt har sin look trots att alla regler bröts. Så för att summera är det väll att testa andra berättarsätt, och att tillslut få ihop det till någon form av helhet.

Vad var svårast med att skapa videon?stellan

Hade det varit enkelt hade alla gjort det brukar jag intala mig själv ibland. Det är ett jävla kånkande på prylar, tidiga alarmklockor och att prioritera bort vissa grejer som kan vara nice att göra en lördag. Men utöver det är det ett rent privilegium, att få göra något man diggar att göra och med fria händer.                                                                            

Hur  har responsen varit på videon?  

Bra fan. Vi är nöjda och fokuserar framåt än en gång.  Sedan lever vi ju i en tid där views är lika med att något är lyckat så det är ju alltid som att pissa lite i motvind. Inte lätt att få eller kräva folks uppmärksamhet när man ständigt matas av ny info i sina flöden. Hade vi filmat en katt som jaga en hund eller haft en gigantiskt marknadsföringsbudget hade det rasslat in tittare.  Men inte därför vi gör det när allt kommer omkring, trots att det alltid är nice att nå ut till en publik.

Något annat du vill tillägga? Big up till alla grymma människor där ute som gör sin grej, dag in och dag ut – det som räknas när allt kommer omkring. Sedan skall ju Sabotage ha en jävla eloge, en riktig klippa, att han inte har ett skivkontrakt i guld än är ett mysterium. Bra frågor och grym sida förresten!


 

Lämna en kommentar

Kommentarer