Intervju: Med Brother Dan om festivaler, släpp & lite om framtiden


Skanker mötte upp Dan Corn eller Brother Dan som han numera heter! Köpingsbon som numera bor i Töreboda! Bonden som numera gillas av stora reggaeartister som Buju Banton & Morgan Heritage. Som sagt sommaren rullar på fint för Brother Dan med både festivaler & släpp. Brother Dan spelade både på Bob Marleys minneskonsert i Skärblacka & Öland Roots. Nu närmast kan vi se honom på Uppsala reggaefestival där han kommer stå på scen med Rockers International & Addis Pablo samt Xana Romeo.

 
(Från Öland Roots & Bob Marleys minneskonsert Skärblacka sommaren 2017)

Brother Dan är som skrivet bonden som gjorde några rytmer i sin studio & nu spelas hans musik bl.a. av  David ”Ram Jam” Rodigan på BBC radio. Allt har gått fort berättar han men inget är frampressat utan de har kommit ganska organiskt. De är kul så länge de varar, säger han med ett skratt! Namnbytet föll sig naturligt det med berättar Dan vidare. Tiden var inne för det & han hade ju aldrig tänkt att någon skulle lyssna på hans musik så namnet var mest på skoj!

Brother Dan har alltid varit intresserad av musik, men det var någonstans i början av 2000-talet som han började med reggae. Han berättar att omkring 2005 så var han med i att engagera samt driva ett soundsystem som hette Gadiators. Ett soundsystem som är Twelve tribes of Israel officiella soundsystem i Sverige. De gjorde Dan & några bröder i ett par år. Där var han selecter & ibland lite MC. När de lades på is så började Dan & en broder, Levi Cool som nu är hans manager, producera lite rytmer under en period & de försökte få artister att voica dom men det dog ut. Men förra vintern hade han tråkigt & tanken att göra lite rytmer föddes igen men ingen ville sjunga på dom berättar han med ett skratt, så jag sjöng själv på dom. Sen verkade det som att folk ville lyssna på det!!

”Jag försöker bara göra musik jag själv skulle lyssna på, nånstans inom ramarna för vad jag tycker är bra musik! Jag gör ju roots. Jag försöker skapa musik som känns genuin. Försöker väl vara ärlig kanske”

Det första officiella släppet gjorde Brother Dan när han gästade på en låt med en EDM duo som heter As We Spoke, där la han en refräng. Efter de spelade han in en låt med några killar från Västerås som heter Hear This Productions som blev hans första egna släpp & som släpptes på Swingkidz. Dan berättar vidare:

”Sen efter de så fortsatte jag släppa musik på olika sätt. De har blivit att jag spelat in jättemycket musik. Jag har en studio hemma & de finns mycket musik. Det har blivit att jag försökt släppa så mycket jag kunnat. Nu försöker jag samla ihop de lite & släppa de kanske lite mera samlat, lite mer i paketform kanske. De kommer en EP sen kommer det några fler typ EP:s under sommaren, hösten här & sen sitter jag på ett album kanske till nästa år. Nånting sånt!”

Relativt nyligen släppte Brother Dan sin första låt på svenska ”Bråka som vi” och imorgon släpps videon till den. Om de kommer fler låtar på svenska återstår att se då Dan tyckte de var ganska roligt men ändå inte riktigt hans grej sådär men att det kanske kan växa! Han tror att det blir lättare att nå den svenska publiken, Sverige är nog så som musikland menar han på. Dom största artisterna i Sverige sjunger på svenska. ”Bråka som vi” har ungefär 1000 lyssningar i veckan & då är den inte släppt på Spotify. De tycker Dan ändå är helt ok, de är inte jättemycket men ändå helt ok för att vara Soundcloud. Förhoppningen är att den tar mer fart när den kommer på Spotify & när videon släpps imorgon.

Om du följer Brother Dan på Instagram & Facebook så kan du se att han gillas av stora reggaeartister som Buju Banton & Morgan Heritage men har inte fått en lika medial uppmärksamhet i Sverige. Brother Dan ger sin förklaring på vad han tror de beror på:

”Kanske för att de är nytt, de är ganska färskt. Sen finns de ett element av att de funkar bättre att sjunga på svenska här i Sverige. Sen så kanske de handlar lite om de jag sjunger om, rastamusik kanske inte är så populärt i Sverige för att folk inte vet vad de är & folk kan inte relatera till det! Med min syn på musik så är de som något slags fordon för nånting som man har att säga kanske, pga av att folk inte kan relatera så kan de inte heller riktigt stå för det man säger & därför blir de som att man kanske hamnar lite i utkanten av de som sker. Men de är bara positivt. Mitt mål har inte varit att slå på något sätt. De låter ju dumt att säga, nej de har blivit så att kanske utanför Sveriges ramar så lyssnar man på musik med lite större öron på nå sätt. Därför så har folk haft lättare att ta till sig av min musik där kanske alltså det kommer ju att märkas nu under sommaren, hösten. Att folk utanför Sveriges gränser har fått upp ögonen för mig ganska mycket mera än här, vi hoppas att folk i Sverige fattar grejen & plockar upp de & börjar lyssna & sprida”. 

I Frankrike & England spelas Brother Dan ganska mycket. Det är väl där de just nu händer dubbla grejer sådär. Under sommaren & hösten kommer det ganska mycket släpp från England. Så England är de land som är intressantast just nu. Sen fram mot höstern/vintern så hoppas de på Sydamerika där reggae är ganska stort.

Den 12 augusti spelar Brother Dan på Uppsala reggaefestival. Där tillsammans med Rockers International som är Addis Pablo & Xana Romeo på scen 2 kl 01:00. Brother Dan berättar att han blivit inbjuden till det, vilket är häftigt & roligt. Hur själva förfarandet ska gå till är något oklart i dagsläge. Men de kan bli så att Dan gör två spelningar då han även ska spela med Jah Massive. Det finns ett intresse från vissa av dom han ska spela med att spela på soundet redan så det kan vara så att allt sker på soundsystem scenen men som sagt de är fortfarande oklart. Allt återstår att se säger Dan & garvar! ”Vi får se,de blir spännande. Första gången jag är där & sjunger så de blir roligt!” 

Framtiden verkar även den rulla på fint! En EP håller på att spelas in med Magnus Natural,från Natural Way, Junior Naturals pappa. Några låtar med Janne Baah är även de på gång. Sen som sagt ett gäng släpp från England, Dougie Conscious, Nucleus Roots & Kibir La Amlak. Det kommer en hel del släpp med Jah Massive & förhoppningsvis några större samarbeten med internationella artister. Men tyvärr inget som kan avslöjas nu men om allt går som det ska så blir det en låt på en kommande EP en låt med artist folk känner igen iallafall. Det pratas en massa saker hit & dit fortsätter Dan, men som sagt tror jag mitt fokus just nu mest är inställt på Uppsala. Med kanske rätt folk på rätt plats & allting går som det ska så kan det öppna flera dörrar då.

Förhoppningen med min musik fortsätter Dan är kanske att det finns en del människor som lyssnar på vad jag säger. Inte bara lyssnar på de som musik för jag försöker säga något ibland. Av att man då intresserar sig för vad jag har att säga kanske då intresserar sig för varför jag säger de jag säger. Vart har jag fått dom idéerna ifrån, och där igenom börja söka efter sanningen & verkligheten såsom den är, inte som den blivit presenterad.

 Har du något du vill tillägga?

”Håll koll på mig, följ mig på FB och följ mig på Instagram! Lyssna på min musik! Sprid min musik! Och enjoy! Kom när jag spelar. Hälsa ifall ni ser mig!”

 

Skanker brukar ju ställa frågan vad ni tycker om den svenska reggae/hiphopscenen idag! Låt oss höra! Vad tycker du Dan?

”Jag tycker att det är kul att det kommer väldigt mycket musik som släpps i olika former. Kul att dom kör! Och jag hoppas att Sveriges, framför allt reaggescen, tittar ut i världen lite mer & kommer ihåg rötterna och försöker att inte glida allt för långt från vad vi har hållit på med och försöker kanske bli en del av den här tiden av någon slags revival av rootsmusik kommer tillbaka så tror jag att vi kan göra de bra, vi har gjort de förut. Jag hoppas de inte blir för mkt dancehall & jag hoppas att de inte blir för mkt slackness & att de inte blir för mycket av sånt som inte jag känner igen. Jag hoppas vi får mer roots”. 

Sen såklart så måste vi ju veta vad lyssnar du själv på för musik?

”Ja vad lyssnar jag på! Jag lyssnar på jättemycket musik på ett sätt och ingen musik på ett annat sätt. Men jag lyssnar gärna på gammal soul Sam Cooke & Aretha Franklin. Människor som sjunger med hjärtat. Sen så lyssnar jag gärna på musik som får mig att känna någonting oavsett vad de är. Jag tycker om folk som sjunger fint & jag tycker om sorgliga historier om hjärtesorg, brustna hjärtan & förlorad kärlek”. 

En avslutande fråga från de ena till de andra! På Öland Roots spelade du på soundsystem scenen. De känns som den scenen får alldeles för lite uppmärksamhet! Berätta lite om dina tankar & erfarenheter kring de!

”De är mer en sån roots tradition för de första. De är liksom fokus på budskap & vibes på nå sätt. Det är ett annat sätt att lyssna på musik. De är inte som att gå på disco med ett litet PA & lyssna på Gregory Isaacs, som för övrigt är skitfett, de kan va hur bra som helst. Jag har ingenting emot de på något sätt, jag älskar de! Men att gå på sound med full stack & volymen som den ska vara, basen, de ger en annan dimension till musiken & kanske något man mer tar med sig hem sådär, de är mer en upplevelse än som en vanlig klubb-DJ. 

På Jamaica från början så behövdes de möjligheterna att kunna få musiken som spelades in att spelas bland människorna som lyssnade på den. De var svårt att komma in & få musiken spelad på radiokanalerna. Så människorna började bygga portabla ljudsystem som de kunde ta med sig på sina cyklar & cykelkärror, bilar, ta dansen till folket istället för att folket skulle komma till dansen. Så dom åkte ut till ghettot & vart de nu var folk & spelade den senaste musiken så att folk skulle höra den. Så soundsystem är liksom grunden för hur reggaemusik kunde spridas på Jamaica till att börja med & sen när de började komma massa Västindier till England & den här kulturen togs vidare till dit så utvecklades de av massa utav folk som fortfarande är aktiva idag Jah Shaka har varit en sån tongivande figur inom hela den här kulturen länge länge länge i England & fokus har varit detsamma som från början att spela ny bra musik som får folk att må bra & de har mer legat i händerna på dom som gör de & inte på arrangörer. De har varit mer kanske oförstört, o-kommersialiserat. Och de har gjort att de har bevarats & kunnat utvecklas så att människorna som varit där har varit mer delaktiga och forma de vi hör idag. De är egentligen en ganska smal musik, inte lika lättlyssnat som roots som gammal roots men & andra sidan så är den helt anpassad till miljön. De är musik gjord för att spelas på dom där högtalarna. De är en intressant scen, de finns många aktörer. De är spännande de händer i Finland de händer i Danmark de händer lite överallt så förhoppningsvis så bara fortsätter de växa & jag hoppas de kommer folk till danserna så att folk får komma & höra hur de låter & känna hur de känns!” 

Imorgon droppas som skrivet videon till ”Bråka som vi” ! Så håll utkik gott folk!!!!

Skanker tackar ödmjukast Brother Dan för denna trevliga intervju & tack för att du tog dig tid! All lycka till dig! Kärlek & respekt! Big Up

Lämna en kommentar

Kommentarer