Intervju: Med Josef Hjertzell om hans Dubmixar


Josef Hjertzell, musiker i banden Solklart och The Rolling Rebels, har tagit svenska reggaen till en ny nivå genom att göra om svenska reggaelåtar till dubversioner.

På den egna kanalen Roten Dub på Sounbcloud och facebook, kan ni lyssna på hans omgjorda versioner av låtar från bland annat Lide Najs, Hanouneh och Solklart. Genom att mixa om till dub tar Josef dig som lyssnare till ett helt nytt ljudlandskap.11008397_10152667478929149_6145728864791434852_n

Lyssna in dig på duben och läs vår intervju med honom för att få veta mer!


 

Hallo där! Hur står det till?

Superbra, bra, bra, bra, ra, ra, a, a!

Berätta lite kort om dig själv.

Familjeman, 40 år, gift, tre barn, humanekolog, specialpedagog, reggaemusiker.

Du har nyligen startat upp en kanal på Soundcloud/Facebook som går under namnet, vad kan du berätta om det projektet?

Det började med att jag gjorde dubversioner på låtar från band jag spelat med under årens lopp; Pulejam, Storskogen och Solklart. Sen har jag fått möjlighet att göra versioner på låtar från andra band och artister, en del har släppts tidigare, en del har bara spritts underjordiskt och en del har inte släppts alls och jag kände att det kunde vara najs att låta det flyga ut i världen och samtidigt passa på att samla allt material på ett och samma ställe. Jag håller på med fler mixar som antagligen kommer att släppas genom kanalerna under sommaren och hösten.

Länka gärna med min facebooksida, https://www.facebook.com/RotenDub så missar du inget från Roten Dub!

Jämfört med reggaen är dub inte alls lika utbrett i Sverige idag . Tror du en sådan här metod med att sampla om gamla svenska reggae spår skulle bredda dubben i Sverige ?

När jag gör ett dubprojekt så behöver jag ha tillgång till alla inspelade spår vart för sig, sen gör jag en helt ny mix från grunden. Mina första dubbar var parallella versioner på låtar jag gjorde ”vanliga” mixar på samtidigt, men i dubbarna kunde jag släppa alla spärrar och konventioner som man måste förhålla sig till i vanliga mixar och fullständigt fakka ur. Jag skruvar till basljudet så att det passar mina visioner (jag behöver inte bry mig om det det spränger dina datorhögtalare…), jag tar bort och lägger till element för att förändra låtens struktur, jag försöker bygga ett helt nytt ljudlandskap man kan resa igenom. Det tror jag också är anledningen till att dubben inte är lika vanlig i Sverige, den är lite mer krävande på något sätt. Du måste släppa taget om några av dina 11130781_10152768999589149_1922554550_o (1)invanda föreställningar om musik. För mig ligger en fantastisk njutning i att få ta en fet låt och skruva till den helt efter mitt eget huvud. Det är ett sätt att få leka med låtarna.

Vad kan du berätta om spåren som vi får höra på i samband med denna artikel?

Det är tre spår; två spår med brorsorna i Lide Najs och ett med syster Hanouneh. Jag har alltid tyckt att hennes låt ”Police in a me yard” är en av de tyngsta låtarna någonsin, så den har jag satt tänderna i. Lide Najs är ju kanske Skånes största band, jag tror dom är typ 38 stycken, så jag har gjort två låtar med olika vokalister och ganska olika vibb och energi i, ”Kryddan i mitt liv” och ”Flyger iväg”.

Har du något guldtips på internationell dub som du skulle vilja dela med dig?

Jag vill dela med mig av två tips på dub med afrikansk vibb, jag gillar när man dubbar på organiskt material, riktiga instrument, akustiska grejer och i dub med inslag av traditionella afrikanska instrument finns ofta mycket av det. Dub Colossus har gjort mycket fett, min favoritplatta är ”A Town Called Addis”, den tycker jag absolut att man ska kolla in. Manjul är en fransman bosatt i Mali han driver studion Humble Ark där vi var och spelade in med The Rolling Rebels förra året. Han har också gjort jäkligt mycket bra, jag tycker man kan börja utforska ”Dub to Mali vol 1 & 2” och sen rota ner sig om man diggar vibben.

Förutom detta vad gör du annars i musikens tecken?

Förutom att sitta och pula med reverbsvansar och ekolådor på min kammare? Behöver man göra något mer? Skämt åsido, jag spelar keys med Solklart, och backingbandet The Rolling Rebels och i lite andra projekt som inte är offentliga ännu men som jag är säker på att ni kommer få höra mer om och av längre fram… Rebellerna har en del spännande projekt på gång med olika vokalister, håll utkik efter dom. Solklart ska snart plocka upp instrumenten igen efter en liten vinter paus, nytt material ska repas in, spelas in och förhoppningsvis leta sig ut i världen, live och på platta nummer två.

Vintern är bakom oss, och våren är i annalkande. Vad är det bästa med våren?

Jag bor långt ute på landet så det är riktigt skönt när det börjar bli varmare, det knoppas i trädgården, odlingarna sätter i gång och det är skönt att vara ute. Livet leker! Musikaliskt är det ju absolut så att det börjar sprattla i ut-och-spela-körteln och sommarsäsongen snart sätter i gång. Jag hoppas och tror att sommaren 2015 kommer innehålla en hel del fina gig på härliga platser, med bra häng, fantastisk publik, helgjutna medmusikanter och en riktigt go vibb!

Något annat ni vill tillägga?

Japp, riktigt fett med nya Skanker, bra jobbat! Äkta tungt med eldsjälar som hjälper oss musiker att sprida det som vi lägger ner hjärta och själ i. Kärlek och big ups till er och alla andra som supportar, lyssnar, köper skivor, t-shirtar, klibbor och går på spelningar och festivaler och gör det inte bara möjligt att hålla på med detta utan riktigt, riktigt fint och roligt!

Lämna en kommentar

Kommentarer