Lex Dub, sexmannabandet från Stockholm som alltid sjunger i bakbakt, har nyss släppt sin nya EP: Medicin. Med draghjälp från varandra

färgar de sina låtar och belyser olika samhällsproblem. Passa på att läsa mer om dem och checka dem på Spotify

10370362_1563174627246447_7605937602682184803_n Kan ni ge oss en kort presentation av ert band?

Lex Dub är ett sexmannaband från Stockholm som skildrar och tonsätter vardagssituationer i baktakt. Alla i bandet har ett genuint reggaehjärta och bandets musik är ett hopkok av allas influenser, som nödvändigtvis inte behöver vara just reggae. Men vi landar alltid i baktakten.

Om ni har ett artistnamn, var kommer det ifrån?

De flesta i bandet har jobbat länge inom vård och omsorg på ett eller annat sätt. Därav namnet Lex. Sedan är alla i bandet förtjusta i dub, även om det är inte är så framträdande i vår ljudbild för tillfället på vår EP. Men det kommer.

Vilka budskap eller värderingar vill ni främst föra ut med din musik, och hur lever ni själv efter de värderingarna?

Just nu lägger vi inte så mycket fokus på budskap i våra texter. Vi lägger krutet på frasering och melodier. Vi ser sången mer som ett instrument än ett språkrör. Texterna på ”Medicin” handlar ofta om en persons resonemang eller tankebanor kring något vardagsproblem. Men vi har även texter som tar upp social misär, om utslagna människor som ligger på samhällets botten eller i rännstenen. Det är på ett sätt enklare att skriva mörkare texter än glada. Vi har som sagt inga klockrena budskap utan texterna är mer ett betraktande öga som belyser problem av olika slag.

Ni har precis släppt en ny EP. Beskriv låtarna med tre ord.

”Medicin” är en drivig, svängig och känslosam EP.

Finns det någon låt som ni är mest nöjd med, vilken och varför just den? Det är nog ”Frösundaleden”. Det är en låt som länge varit synonymt med bandet och som är en igångsättare på livespelningar. ”Du betyder ingenting” är vass också. Den andas old school-reggae med ett snyggt och drivigt blås.

Varifrån får ni inspiration till er musik? / Påverkar era egna liv och era erfarenheter er musik och era låttexter, och i så fall på vilket sätt?

Från varandra. Vi kommer ner till lokalen med en tanke om en låtidé och formar den med draghjälp av varandra. Slagsektionen för egna diskussioner, sångare provar stämmor osv. Vi kikar aldrig åt något annat håll men påverkas såklart av allas influenser. Grunden kommer alltid från en person men sedan hjälps vi åt att färga låten tills den blir färdig.

1455121_1423527254544519_1806987115_n

  Det har nyligen varit val i Sverige, och vi fick ett regeringsskifte.Vilka förändringar hoppas ni främst att den nya regeringen kommer att genomföra?

Vi, liksom många andra har inte så stort förtroende för dagens politiker. Vi vill se en förändring. Ett mer humanitärt och kärleksfullt samhälle.

Lex Dub @ Myrsjöfestivalen;

Lämna en kommentar

Kommentarer