Från skolavslutning till Din Gata.

RAHIMIC är den 19-åriga malmörapparen som är aktuell med låten Bigger Picture som flitigt spelas på Din Gata. En text hon förklarar är skriven ur tre perspektiv där hon melodiskt lyckas beskriva vår tids problematiska könsroller och avslutningsvis i låten bjuder hon in till en storasysterlig uppläxning fylld med tjejkraft.

Vi möts en solig sensommardag utanför stadsbibblan i Malmö. Sanna eller RAHIMIC dyker upp med eyeliner on fleek iklädd i en FILA piké som hon har matchat med en keps i samma märke. Vi slår oss ner med varsin Loka i cafeterian på bibliotekets bottenplan.

På frågan vad som har format henne, hur Sanna Rahimic blev bara RAHIMIC lägger hon av ett härligt garv och gestikulerar entusiastisk med händerna.

”Gud jag vet inte… Det känns ju jätteklyschigt att säga erfarenheter. För det är inte så att jag har gått igenom värsta grejer, du vet. För det finns ju faktiskt folk som går igenom riktiga grejer. Men det är saker man har sett och som ändå har varit nära dig. Alla har det inte så jättebra med sig själva och jag gillar att lyssna utan att säga `nej så är det inte`. Jag tar till mig av vad de har att säga utan att döma ut det direkt”

Ärligt berättar hon om en skoltid där det genuina musikintresset blev hennes drivkraft och hon sjöng gladeligen på skolavslutningarna sen ”blev det bara rap”.

Men det var inte före efter gymnasiet, när hon sökte sig till den malmöbaserade folkhögskolan Spinneriet, som hon kände att hon hade hittat likasinnade. Hon beskriver en öppen och familjär miljö där hennes förmåga att lyssna utan att döma omvandlades till kreativitet. Kanske är det just det som har gjort att hon förmår kanalisera andra människors historia genom sina låtar.

”Men så har det inte alltid varit, det är något jag har fått lära mig. Men det är viktigt att folk kan relatera, det är vad jag själv letar efter när jag lyssnar på musik.”

Är det din riktlinje med din musik? Att folk kan relatera?

”Det är från låt till låt, ibland vill jag bara säga en massa saker. Skriva av mig, ibland vill jag att folk ska relatera och ibland vill jag att folk ska tycka det är fett.”

Som artist och låtskrivare är processen alltid annorlunda.

”Det kan vara att man sitter i studion så sätter någon på ett beat och man bara `majgad vi kör på denna`. Sen skriver båda om samma ämne och ibland kan det gå på femton minuter. Men hemma kan det ta två veckor att få till en bra vers. Jag är inte som många andra som rappar, som skriver väldigt mycket. Jag önskar att jag gjorde det! Men jag har inte överflöd med långa texter. När jag gör något vill jag ut med det direkt. Jag kan inte hålla på saker!”

Hela samtalet genomsyras av en känsla av självständighet, nästa steg är att lära sig prodda själv. Sanna vill vara med från början till slut i allt.

”Jag vill inte förlita mig på andra människor för att få saker gjorda och några av mina mål säger jag inte till nån. Det är inte alltid bra att visa sig sårbar bland alla.”

I låten Bigger Picture är hon väldigt sårbar och berättar hur tankarna kring den gick.

”Med den låten skrev jag den sista versen först, det är jag. Men det andra känner jag också, jag har det i mitt liv. Killen har jag pratat med och tjejen är min kompis, eller hon är många av mina tjejkompisar.”

Kommer det en EP?

”I höst kommer det ut en låt på svenska som är lite åt trap-hållet proddad av Slowface. Men den är helt spejsad, helt annorlunda från Bigger Picture. Och det kan ju vara ett problem för människor. De vill veta att om jag lyssnar på denna artisten kommer jag höra detta. Men med mig kommer man höra allt möjligt. Jag är i en utvecklingsfas men jag vill dela med mig utav det också fram tills att jag har hittat mitt sound.”

Vad gör du om 4,2 år?

”Då har jag förhoppningsvis blivit färdigutbildad och jobbar deltid och deltid producerar jag musik. Har även tagit mig så långt att jag blir respekterad för det jag gör”

Vi babblar vidare om att vara sin egna största kritiker, att hon borde se sig genom andras ögon och göra sin grej. Hon tål typ inte kritik och har hellre hundra trogna fans än tusen där hälften egentligen inte gillar det hon gör men hatar på sidan av. Till hösten blir det musiklärarstudier i Göteborg och vi avrundar med att ta ett gäng bilder där hon självklart briljerar också. Kan inte göra annat än att sammanfatta att RAHIMIC är med stil.

Lämna en kommentar

Kommentarer