Vi tar tillfället i akt och presenterar Raske Peng – en hyllad reggaeartist i Danmark. Med inspiration från samtal, egna erfarenheter och sin tid som journalist, försöker han bland annat skapa musik med positiva budskap och med kritik mot Babylon. Ta dig tid och läs mer om Raske Pengs tankar kring skillnader mellan svensk och dansk reggae, budskapen i hans texer och planer på kommande EP. 

____________________________

Hej, hur står det till med dig?hämta

Det går udmærket, synes jeg. Tak fordi du spørger 🙂

Vem är Raske Penge och vad sjunger du för slags musik?

Raske Penge er mig, som er døbt Rasmus Poulsen og som tidligere har gjort mig bemærket som selector Ras Money i soundet Rootsman Hi-Fi. Jeg er deejay-sanger, og jeg laver dancehall, roots og steppas musik på dansk. Jeg har også lige lavet en sang som er mere en krydsning mellem jungle og hiphop – jeg har tænkt mig at bare lave musik uanset genre. Men reggae er mit udgangspunkt.

Niklas & Raske Penge – Tingene Kan Gå Hurtigt;

 Har du några speciella budskap eller värderingar som du vill sprida med din musik, och i så fall vilka?

Jeg prøver at være positiv i min musik, og det er vigtigt for mig at jeg kan stå inde for mine sange. Det betyder ikke at jeg kun snakker om positive ting dog. Jeg synger meget om stoffer og hvorfor de bør legaliseres, jeg synger om at det kan være sjovt at stjæle, jeg promoverer cannabis osv.. Men jeg undgår at promovere materialisme, sexisme, homofobi og den slags. Jeg promoverer heller ikke alkohol. Jeg arbejder helt klart videre på en tradition fra roots musikken som rummer en kritik af Babylon og en ydmyghed overfor naturen. Men jeg trækker også på traditioner fra dancehall og hiphop som er mere orienterede imod historiefortælling, hverdagsskildring og humor.

 Varifrån får du inspiration till dina låtar? /Hur gör du när du skriver låtar?

Jeg bliver inspireret af samtaler. Hvis noget er et rigtigt godt emne at snakke om, er det sikkert også muligt at lave til en sang. Selvfølgelig inspireres jeg også af den musik jeg lytter til. Og endelig er der personer jeg har kendt og oplevelser jeg har haft, som inspirerer mig. Ofte noget fra rejser eller historier jeg er stødt på tidligere i mit liv, hvor jeg arbejdede som journalist. De år lærte mig meget om at se verden fra andres synsvinkel, og det har jeg taget med videre i min musik.

 Två av dina största låtar är Dolly och Intelligent. Vad handlar dessa låtar om och vad influerade dig till att skriva dem?

Hmm ”Dolly” handler om at stå ved den man er, og være stolt over sine fejl og mangler. Det er en slags kærlighedssang som siger ”tag mig som jeg er, eller lad mig være i fred”. Vi lavede en video (to videoer faktisk) til den med nogle handicappede mennesker, og det er som om at billederne har fået sangen til at handle mere om forskellighed. Men oprindeligt var det faktisk bare en sang der blev lavet til filmen ”Sover Dolly på Ryggen” af Hella Joof. Jeg-personen i sangen bygger på en af karaktererne i filmen. Men jeg-personen kunne lige så godt være mig selv, eller TopGunn som synger omkvædet og har produceret sangen.

”Intelligent” handler om at være klog, men ikke socialt begavet. Det er de sociale skills man skal bruge for at have det rart i livet, men det er de boglige skills som skolen promoverer. Så hvis du gør det godt i skolen, kan du nemt falde udenfor i livet generelt. Og i sangen har jeg opfundet en person som er super-intelligent og blev mobbet i skolen, hvilket har gjort ham isoleret og indebrændt så han til sidst bare vil hævne sig på verden.

 

Jeg kender selv folk som er lidt på den måde. Dog kender jeg ikke nogen som vil hævne sig. Men måske er der nogle af vores politikere som havde det hårdt i skolen og nu hævner sig på alle os andre. Hvem ved?

 Vilken eller vilka av dina låtar är du mest nöjd med?

Jeg er egentlig mest glad for min første sang ”Bor Her” og for ”Yndlingsstof” som er min mest personlige sang endnu.

 Tycker du att den danska reggaemusiken skiljer sig jämfört med den svenska, och i så fall på vilket sätt?

Ja det synes jeg. Jeg vil dog understrege at jeg ikke følger specielt godt med i svensk reggae. Men jeg lyttede en hel del til Svenska Akademiet og Kultiration i gamle dage og er helt vild med begge Kapten Röd albums. Og har evig respekt for Timbuktu og Promoe som jo også har et touch of reggae. Men der sker sikkert noget i Sverige nu som jeg ikke kender til.

Men Danmark oplever i hvert fald en guldalder indenfor reggae i disse år. Der er utroligt mange aktive kunstnere som alle er populære (fx Klumben, Højer Øye, EaggerStunn, Pharfar, Wafande, Kaka og TopGunn). Og jeg synes folk er gode til at vælge hver sin retning og niche. Og meget af det danske reggae synes jeg ikke minder om noget andet. Der er ikke nogen der prøver at lyde præcis som Jamaica eller som lyder som fx Kapten Röd. Men der er ting der lyder lidt som Jamaica anno 1986. Digi-dancehall har været en kæmpe genre i DK. Der har været flere digi-dancehall numre i heavy rotation på P3.  Og nogle af os lægger os mere i retning af UK steppas. Generelt synes jeg at dansk reggae er mere urbant i lyden, hvor svensk reggae er mere organsik. Svensk reggae lyder mere som et smukt land med bjerge og vild natur og dansk reggae lyder mere som en storby med graffiti over det hele. I hvert fald noget af det.

 Har du några framtidsplaner för ep/album släpp?

I 2015 vil jeg gerne udgive både nogle singler og forhåbentligt et album. Måske bliver det delvist et opsamlings album. Lissom på Jamaica hvor man ofte samler et album sammen af de seneste singler man har udgivet. Men lige nu er der ikke nogen konkret plan. Jeg er dog featuring på et azonto nummer som udkommer 6. januar, så det blir nok det næste.

 Hur ska du fira jul i Danmark?

Med min familie og min kæreste i et sommerhus i Nordjylland.

 Något annat du vill tillägga eller berätta?

Ikke andet end at jeg er dybt taknemmelig overfor enhver eksponering af min musik udenfor DK. Det gør mig utroligt glad og stolt når der er nogen der skriver til mig fra Sverige eller Norge eller når man spiller i udlandet og folk kender min musik. Så tak for det!!
Og hvis folk er nysgerrige omkring min musik, så ligger alle mine videoer på raskepenge.dk. Og man kan købe min seneste vinyl og noget merch på raskeplader.dk, hvor der også er enkelte gratis downloads.

 Beskriv din musik med tre ord.

It’s pretty good.

___________________________

 

Lämna en kommentar

Kommentarer