Efter att vårt senaste inlägg o P-Danjelsa vart så uppmärksammat, bestämde sig vi på Skanker att de var dags att intervjua denna toastare från Jämtland. Så vi slängde oss på mailen och skickade iväg lite frågor till honom!

Berätta lite för våra läsare. Vem är P-Danjelsa?

” P-Danjelsa bor på Frösön och toastar på svenska och har släppt 2 album på Swingkids ”Goffa” och ”Slappna av å hänga på ”. Och samarbeten utöver det har gjorts med bla, Robbie Rulah, Diegojah och Partillo. I Östersund har jag ett grymt kompband som heter Röttran ( Johan Sundström, Bo Lindberg, Jens Comen , Luc Deutchmann, Gustav Hylen & Markus Ernehed) och när jag spelar i Stockholmstrakten kompas jag av lika grymma Makreka ( Robin Cochrane, Alex Schmidt, Henrik Ekberg, Joel Brännlund + olika blåsare) som är bosatta i Sthlm.”

Hur kom musiken in i ditt liv & när började du på allvar fundera över att börja göra musik?

”När jag var liten älskade jag Beatles och senare Bob Marley och jag började spela gitarr och göra låtar som 12-åring. Bytte till bas som 17-åring och ville då spela mer reggae och soul ( för utom pop och sånt) men hade även Salsaband i 3-4 år. I Salsabandet brukade jag improvisera texter bla till en cumbia/reggaelåt och en salsalåt (de andra musikerna i bandet spelade massa solon men jag tyckte bassolon var töntigt så jag toast/rap/pratsjöng istället ) Och det var så kul så när jag senare snöade in på U-Brown, Yellowman och General Trees började jag öva och hitta på egna rim ca 96-97. Första officiella spelningen var år 2000 då jag och Johan Dr Bakamuffins var förband till Soundtrack of our lives i en lada. Kompbandet Makreka startades ca 2003. Vi har spelat runt om i Sverige och Norge bla på URF,Storsjöyran, Göteborgs Reggaefestival och Bergen Reggaefestival.”

Vad har du för förbilder/insperationskällor. Personer, artister kanske platser du fått skapandets glädje av?

”Jag älskar alla epoker inom Jamaikansk musik så förebilderna är väldigt många, men några extra betydande är, Yellowman,Capleton, Bounty Killer, Vybez Kartel, Dennis Brown, Tommy McCook ,Paragons, Matic Horns, Cornelis V, Allan Edwall och Roots Radics. När det gäller inspiration från platser så bodde jag i Uppsala 2001-2005 och fick massivt med inspiration på URF-konserter, jam och backstagemöten med idoler. I Uppsala spelade jag med Kalle Coolie, Daddy Natural, David Wermegård och Stockjämtarna Alex å Henke.  Annars är Stockholm reggaestaden för mig där jag på 90-talet gick på Slingshot och där det har funnits vinylaffärer med karibisk vibe och massa djs med bred reggaesmak”

Läste nånstans att du kallades Jämtlands Reggaeambasadör & vart lite nyfiken på titeln. Vem kom på att ge dig det namnet?

Namnet Jämtlands reggaeambassadör i är väl pga P-Danjelsa men även för mitt instrumentala band Jahzzmaicans där jag spelarbas. Jag har också varit fast mickhållare i DJ Ace klubbar i ÖSD och Åre och även drivit egna klubbar med Selecta Sven, där vi tagit hit Bla Rigo, Etzia, Andy ,Syster Sol och Serengeti för att Östersundarna ska få uppleva svängig musik. Vet ej vem som myntade uttrycket.”

Du har ett nytt album på gång om jag har förståttt det rätt. Va har vi att förvänta oss?

Mitt nästa album spelar jag in hos min kompis Johan och förproduktionerna är gjorda hemma i Mjälle på Frösön. Jag har många nya låtar att välja på den här gången, så det ska bli kul att se vilka som kommer med på plattan. Det blir Reggae, Dancehall och 2-3 Skalåtar. En rytm är gjord av Robbie Rulah och en annan är skapad av Janne Bah resten har jag gjort själv med hjälp av Johan på effektskruvande och annat finlir.”

Vad mer förutom albumet har du på gång då. Blir det ut på spelningar nånting, har du kanske samarbeten med andra artister,utöver ditt jobb med kommande album?

I vår har vi några privata spelningar på gång och det dyker snart upp offentliga gig. Lite lustigt att vi ofta har privata spelningar som på bröllop och 30 – 40-årskalas fast vi spelar eget material! Vi ser fram emot att spela på nya ställen, för ny publik såväl som för gammal.”

Nått du vill tillägga eller nått du kanske vill hälsa våra kära läsare.

Har börjat lattja med trombon och det har gett mig mycket ny inspiration och även insikt i hur den Jamaikanska låtskatten uppstod på 60-talet, vart kommer alla riddims ifrån och de klassiska blåsmelodierna tex. Det är aldrig för sent att börja lära sig nya instrument ( tips från en som jobbar på Kulturskolan)”

P-Danjelsas låt till Robbie Rulahs Dumyat-rytm. Mobilfilmad på Verkön, Mjälle och Hammarbyhöjden av bla Johan Sundström, Robin Cochrane och Emrik Persson Nordin. Musiker är Robin Cochrane på trummor, slagverk och keyboards, Sara Rumar på körsång, Rock-Owe Dahlqvist på bas och Isak Linck på gitarr.

 

”Fridens liljor önskar P-Danjelsa

Lämna en kommentar

Kommentarer