Dansk-svenska gruppen Fastpoholmen kör musik med breda viddar; med en blandning av bland annat reggae, folkvisor och elektroniskt är de nu aktuella med sin nya musikvideo till låten Gråt ej. Kom ihåg att även spana in dem på Öland roots i sommar!

 


Vem är Fastpoholmen?

Fastpoholmen är en dansk/svensk grupp, startat i 2008, 8 personer stort, som har bas i Köpenhamn. Grunden för aIl FastPoHolmens musik är låtskrivare og komponist Adam Fastholms idéer och låtar.

Kan ni ge oss en kort presentation av ert band?

Både Adam och hans kusin, sångerskan Dawn Fastholm har växt upp i ”dansk-hippi-koloni” i de Småländska skogarna. Som tonåringar bosatte de sig båda i Köpenhamn.

Efter at ha utgett första plattan En Stund i 2010, det var mest Adam & Dawn & ”hyr-musiker”, på den skivan, byggdes bandet ut til ett 8-pers band. Första giget som stort band var Roskilde Fastival 2011. Tillsammans har bandet utgett albummet Andas In 2013 (vann dansk Grammy för bästa World album) och EPn Mumin 2014.

Var kommer ert gruppnamn ifrån?

Gruppnamnet ”Fastpoholmen” är et bara spinnoff på Adam och Dawns familjenamn Fastholm. Vi försökte att ändra det i början, men det hade redan satt sig fast……Det var för svårt att ändra när väl folk hade börjat använda det.

Hur skulle ni beskriva er musik?

FPH har en mycket bred musikalsk vidd. Visst är det reggae, men det är nästan lika mycket afro och folkmusik/visor, i bland även mycket elektronisk. Vi försöker inte begränsa oss för att hålla musiken innanför en speciell genre. Allt är musik för oss!

Vilka budskap eller värderingar vill ni förmedla med er musik?

Jag tror inte att vi direkt försöker få ut speciella budskap. Musiken är väl mycket ett budskap i sig själv. Att sträva efter frihet till at vara den man är och uttrycka de känslor man har utan att tänka på mode, hypes eller trender. Utan att tänka på om det blir ett hitt eller hur många pengar man kan tjäna. De tankarna främjar ju inte precis den fria kreativiteten.

Men det gör ju så klart också att många har svårt att placera oss, för i musik-industrin vill man ju helst att grupper faller innanför en genre, eller kan jämföras med andra bands. Att vi spelar en liten afro-godnatt-visa ena stunden, en hård elektronisk låt i andra och en klassisk reggaetune i tredje, kan för några människor verka förvirrande…. men världen innehåller ju så mycket olika känslor och landskap, konflikter och skönhet att vi vil ha med det hela.

Varifrån får ni inspiration till er musik?

Vi får inspiration från så mycket fantastisk musik det skapas på denna jord. Gammal musik, filmmusik, musik från hela världen, ny musik, skogens ljud, byns ljud. Barnen…mycket barn är det i vår musik.

 

Ni har nyss släppt en musikvideo, till er låt Gråt ej. Vad handlar låten om och vad har inspirerat er till låttexten?

Gråt Ej, är precis som man kan höra en sång til ett barn. Ett barn som har svårt att slappna av. Om att skapa vackra drömmar i barnets huvud och de vuxnas De samples som är grunden i sången är Adams sons röst.

Vad kan ni säga om musikvideon?

Ideen till video är skapad av Adam en av hans kollegor som är skatare. Att se lekvärden nere från barna-højd, från barnets perspektiv, med mycket ljus och glädje. Ett äventyr… Som vi kör runt i och tittar på med barnets ögon.

Vad har ni för planer under våren?

Just nu håller vi på att förbereda låtar som vi ska inspela i juli. Skivan lär först komma ut i slutet på 2015. Vi har endast lagt inn en spelning inom nästa halva år, och det är Öland Roots i juli. Så det lär nog vara den enda chansen att se oss live den närmsta framtiden.

Facebook; https://www.facebook.com/Fastpoholmen?fref=ts

//Skanker

 

 

Lämna en kommentar

Kommentarer