Hallå och välkomna till Selecta Rastamans Corner!

Jag är något av en reggaenörd som började lyssna på reggae som nioåring 1980.

För mig var det kärlek vid första öronkastet då jag på ett kassettband som min äldre bror spelat in från radion fick höra två låtar med Linton Kwesi Johnson, Street 66 och Fight Dem Back.

Kassettband var för övrigt det enda man lyssnade på de första åren eftersom; 1. min farsa inte tillät oss spela musik på familjens enda stereo i vardagsrummet, 2. det var det bästa sättet att få ny musik då man fick band inspelade av kompisar eller deras äldre syskon som hade turen att få köpa album eller så spelade man in låtar direkt från radion. Jag vet inte hur många timmar man satt och lyssnade på radion beredd att trycka på rec. för att få med förhoppningsvis hela men oftast en större delen av sin favoritlåt.

Detta innebar att ens tillgång till musiken och olika artister var ganska begränsad och det var de vanligaste artisterna som blev husgudar som man lyssnade väldigt mycket på. Artister som Bob Marley, Peter Tosh, Bunny Wailer, Burning Spear, Culture, Mighty Diamonds, Steel Pulse, Aswad, LKJ, Yellowman och Israel Vibration spelades mycket och alla omkring mig som gillade reggae lyssnade i stort sett på samma plattor.

När jag var femton köpte jag min första platta på radioaffären i Västerhaninge centrum (förort söder om Stockholm) för pengar jag jobbat ihop genom att klippa mina grannars gräsmattor. Efter det ville jag bara ha fler…

Nästan all min lediga tid hängde jag på olika skivaffärer, framför allt Leo Records som låg på Högbergsgatan på söder och drevs av jamaicanen Danny Dread. Han hade ett sound som hette Leo High Power. De tillsammans med Ambassador Sound,som drevs av John Bull,arrangerade en massa klubbar. Av dem fick jag 1992 chansen att ta med mina skivor och spela ute. Det var även Danny Dread som gav mig mitt namn Selecta Rastaman eftersom jag i början envisades med att bara spela conscious lyriks.

2005 efter att Ambassador varit mer eller mindre inaktivt i ett par år startade jag tillsammans med Selecta Ridd Reggaeology Sound. Vi hade ambition att få tillbaka en del av soundsystem kulturen vi saknat med många Dj’s. Vi kunde ha upp till nio stycken Dj’s samma kväll med namn som Bubbly Rankin, Oskar Franzen, ECU, Lancy Rankin,Leafnuts, Ras Cricket, Diegojah och Syster Sol bla.

Nu förtiden så spelar jag mer sporadiskt men tar gärna emot bokningar.

Jag hade här tänkt dela med mig lite av mina tankar,erfarenheter och den lilla kunskap jag har samlat på mig under årens lopp.

Välkomna!

Lämna en kommentar

Kommentarer