Singel: Aurelia Dey släpper ny singel och turnerar i Ghana.


Singlen släpps imorgon och premiärspelades av Musikguiden i P3 igår. Lyssna här –> http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4067&artikel=6832116

I december åker Aurelia Dey på turné i Ghana. Det är fjärde gången hon åker dit men första gången hon spelar live i hemlandet och förväntningarna är påtagliga. Hur stor bli kulturkrocken? Kommer hon känna sig hemma eller som turist? Vilka fördomar kommer komma upp till ytan?

Folk i Ghana märker direkt på mig att jag inte är uppvuxen där. Det som är utmaningen i det är att fortsätta förbli mig själv även om situationerna kan kännas obekväma. I Sverige är jag van med vardaglig rasism och exotifiering, men nu blir det omvänt, fast från andra hållet på något sätt.”

Hon är spänd på hur hennes musik kommer tas emot. Hur människorna där kommer ta emot hennes musik. Musik som är influerad av deras kultur men framförd av en europé. Kommer det uppfattas som nyskapande eller oacceptabelt?
Hon hoppas kunna knyta nya musikaliska kontakter och kanske inleda samarbeten med artister som Kaakie, Shatta Wale, Tiffany och Sarokdie.

Aurelia, som är uppvuxen i Mölndal utanför Göteborg, har sen ung ålder ett förflutet av mobbning på grund av hennes hudfärg. Hon har levt i ett utanförskap och varit helt ensam i att vara en svart kvinna i ett vitt och mansdominerat samhälle. Hon har vänt utanförskapet till en kraft. Det har präglat hennes glöd, ambition och motivation. Det här är något som märks i hennes musik (t ex låten Vinden Vänder från från albumet Gyllene Tider) och i dom workshops hon håller. Hon hoppas att drivkraften ska inspirera andra i Ghana och hon är övertygad om att hon även kommer bli inspirerad själv.

7 december – Talk party – Brazil House James Town – Accra

8 december – workshop på skolan The Great Lamptey Mills Senior High – Accra

16 december – Sabolai Radio Festival – Accra

26 december – James Town Street Carneval – James Town – Accra

28 december – Bass Awards – National Theatre – Accra

Turnén fylls på fortlöpande med fler spelningar, workshops och pressframträdanden.

Aurelia Dey har en passion för jamaicansk dancehall och blandar afro beats med nordiska harmonier. Hennes unika sound bygger på mixen av influenser.
Lyssna: https://open.spotify.com/artist/1eFBWrAF8Vu18ey4zdRqIA 

Elin Hedman PR
elin@ehpr.se II 073 800 06 46 II www.ehpr.se

Lämna en kommentar

Kommentarer