Skanker news: André Roots Records droppar en riddim compilation ”Change Riddim” dagen innan 2Pac´s födelsedag 15 juni!


Dagen innan 2Pac skulle fyllt 47 år hyllas han med en riddim compilation!  

I år är det 20 år sen 2Pacs banbrytande och historiskt viktiga låt ”Changes” släpptes. Låten släpptes två år efter att han mördades. Texten handlar om drogproblematik, polisbrutalitet, rasism och fattigdom. Det var låten som gav 2Pac en större publik. ”Changes” klättrade högt upp på listor över hela världen, i Sverige kom den trea och sålde platina. Låten har över 105 miljoner streams på Spotify och videon över 100 miljoner visningar på Youtube.

Nu, 20 år senare, släpper André Roots Records samlingen Change Riddim med svenska, jamaicanska och amerikanska artister. En reggaehyllning till 2Pacs episka låt.

Albumet släpps den 15 juni och en kampanj inleds den 1 juni. Du kan följa den på Instagram, Facebook och andreroots.com.

Låtlistan för Change Riddim:
Agent Sasco – Domino table
Queen Ifrica – A nuh we dis
Pressure – Who feels it knows
Sizzla – Lily in the vallet
Ikaya – Keep your eyes open
Anthony B – Living in the ghetto
Luciano – Unite Turbulence – Power of god
Niyorah – Prophet when you hustle
Jah Vinci – We need love
Million Stylez – Signs of the time
Lutan Fyah – Gun so prevalent
Instrumental featuring Dean Fraser

Vad är då en riddim compilation? Inom reggaescenen är det väldigt vanligt att flera artister använder samma instrumental att lägga sång på. På det här sättet är texterna i fokus. Flera versioner samlas sedan och blir till en riddim compilation.

Alla tretton artister har fått samma instrumental och satt sin egen prägel på låten med egen text och egen stil. Flera fångar samma teman som 2Pac har i originallåten.

Idén till Change Riddim föddes när André var på turné. Oftast satt han och jobbade med framtida artistprojekt men tanken på att göra något med just ”Changes”, låten han kunnat spela på piano sen han var i 10-årsåldern, återkom hela tiden. Låten visade sig passa otroligt bra i reggae-tappning.

Arbetet med projektet tog fart på riktigt när en första version av instrumentalen fick följa med kollegan Denzil Williams (i mitten på bilden ovan), som driver Soundbank Music, till Jamaica. Det visade sig att flera av artisterna hade samma starka relation till låten och på kort tid hade fler än väntat skrivit egna låtar till riddimen. Det gav massa inspiration och drivkraft och tanken om att det skulle bli en riddim compilation tog form.

Photo credit: André: Sanna-Maria Cacatian. Adil: Francois Debains.

För att förverkliga Change Riddim-projektet kontaktade André sin danska vän och kollega Adil ”Jahdil” Nadri (till höger på bilden ovan), en manager med en exceptionell drivkraft med stor kunskap om musikindustrin.

Om André Karlsson / André Roots.
”Changes” förändrade André Karlssons liv och kärnan till projektet Change Riddim är djupt rotat sen hans barndom. Låten golvade honom, hur melodisk och annorlunda låten var jämfört med allt annat han och hans kompisar såg på MTV och ZTV. Han satte sig framför familjens piano och tog ut pianoslingan. Hans kompisar blev djupt imponerade över att han kunde spela dears favoritlåt. ”Changes” födde även ett intresse av att lära sig spela.

Inte bara hans kompisar utan även hans pappa, jazzsaxofonisten Benny Karlsson, såg Andrés talang. Pappan spelade då i ett soulband och när dom sökte vikarie fick André ta platsen. Så var allt igång, från 11 års ålder turnerade han runt om i Sverige, spelade på krogar och pubar. Seden dess har han spelat med en rad artister inom framförallt urban musik, nu senast på Kapten Röds hyllade sommarturné Hundralappen.

Idag driver André det egna bolaget André Roots Records och en egen studio där han förutom Change Riddim även jobbat med artister som Aurelia Dey, Kapten Röd, Syster Sol och Million Stylez.

André om att sammanställa samlingen Change Riddim ”Jag ska aldrig göra om det!”

Lämna en kommentar

Kommentarer