Hej! Hopp in direkt på veckans inlägg! Jag ska bespara er den frekventa ursäkt till varför förra veckans inlägg uteblev. Bekant story vid det här laget, antar jag.

Men(!) – idag ska vi djupdyka lite i Mwuana! En av mina personliga favoriter. Jag bekantade mig med honom 2015 när han gästade musikhjälpen och framförde ”Ensam”. Det var något nytt. Jag visste inte riktigt vad jag tyckte. ”Vilket märkligt sätt att skriva texter. Är han unik och extremt duktig på att skriva, eller är han bara rätt kass?”. Jag visste fan inte.

Lägg the clutch, vi är the clutch, jag tror jag byter riktning baby

Låten bröt mot sin genren. Det var nytt för mig! Två minuter in på låten och jag är fortfarande inte helt såld. Men sen kom det. Pang!

Vet du tycker jag är different, bae
De är ingen jävla gissning, bae
Första gången som vi såg varann
Fick dig komma på en vissling, bae
Ingen distans, redan bockat av allt som stod på listan
Yeah, om du bara visste vad min bitch kan
Men jag har dig för mig själv
Som en gisslan, som en gisslan

Det var inte bara texten som fångade mig, även hur Mwuana faller i sin ton när han påbörjar detta lilla stycke. Man får intrycket av att dessa åtta rader ligger honom lite extra nära hjärtat. Där var jag såld. Men jag visste inte riktigt vad jag tyckte om personen Mwuana. Jag tyckte han såg lite ”bad” ut. Ni får nu alltså ta del av mina problematiska fördomar, på gott och ont. Men jag såg i honom att han hade något där. Denna känsla skulle senare Quincy Jones III sätta ord på felfritt. Quincy sa i en intervju att han älskar att arbeta med artister som MÅSTE jobba med musik och skrivande, annars kommer de att göra riktigt dumma grejer. Musik för dem handlar om att överleva inom civilisationens ramar. DET är Mwuana, såklart! Han nämner till och med Mwuana i sammanhanget som ett exempel på detta (och Tupac för övrigt, utan att dra några vidare paralleller alltså). Där förstod jag, Mwuana har ”bad” i sig och har tillgång till den egenskapen, men förvaltar den i sin musik. Skulle han inte förvalta den i musiken skulle han förvalta den på andra, förmodligen mindre uppskattade och hyllande sätt.

Efter att ha hört ”Ensam” en gång till på Spotify och låtit den sjunka in blev jag besatt, jag var tvungen att höra allt med Mwuana, för det kändes som att det kliade i min hjärna. ÄR HAN ETT AV SITT SLAG ELLER INTE? Jag lyssnade på ”Toppen” och hörde hur otroligt mångfacetterad han är. Han uppvisar så galet mycket imponerande egenskaper. Han har rappen, han har verkigen(!) textskrivandet och han har duktiga producenter som kan lyfta honom. Jag kände direkt att vi hade med en mäktig kraft att göra. Jag började följa honom steg för steg. Och visst, han fortsatte att leverera. Det är svårt att förstå hur hög Mwuanas ribba är. Han är perfektionist. Allt är finhackat.

Han fortsatte att behålla hög nivå i allt som följde. När Grillat och Grändy valde att släppa en remix på sin uppskattade hit ”Kaliber” var Mwuana med, där lägger han första versen. I de sekunderna han sjöng presenterade han ytterligare en dimension i sitt valv av olika musikaliska attribut. Jag väntade på ett album. Ett riktigt välarbetat album. Om dessa lösa singlar håller denna  nivå av kvalité vill jag veta vad ett album skulle kunna tillföra.

8 april kom ”Mwuana GO”, ett mixtape på sexton låtar. Detta var inte det utlovade albumet. Detta var en förrätt. Men detta hade lika gärna kunnat vara albumet vi väntade på. Det var fan ingen förrätt. En förrätt ska agera på samma sätt som en liten flört, det ska väcka intresse och visa att personen har eventuell potential och visa vägen mot en utveckling av relationen. Detta var total huvudrätt. Fullbordat samlag. Jag hade inte ens behövt ett album efter ”Mwuana GO”, för den genomsnittliga standarden var så hög. ”Jag är inte dum” kan spelas på nattklubbar. Jag sjunger mig hellre hes på den på klubben än ”I’m the one” med DJ Khaled. Den följs upp av ”Lever livet” med Karim. Mwauna och Karim lyckas ju ofta finna varandra på ett kaxigt sätt när de väl vill.

Jag vill även ta upp följande rad i ”Lever livet”.

Helt väck på amnesia/ baby, du är snygg i min T-shirt

Raden ser inte mycket ut för världen men visar ändå mycket. Det faktum att Mwuana väljer att uttala ordet T-shirt med tydlig artikulering är snyggt. Varför sa han inte bara tisha och på så sätt skapar sig ett perfekt rim. För att perfekta rim inte per definition bör skapa en bättre text. Han bryter mot rimnormerna. Nationalteatern arbetade inte helt olikt detta.

När kommer härifrån – tänkte jag mitt dumma fån

Och trodde jag var stark – men jag hamna i en park

Och levde på att sälja ….

Rimmet uteblev. Det perfekta rimmet uttalades inte ens. Snyggt, Nationalteatern.

10 maj kom singeln ”Se dig” från det kommande albumet. Och i en intervju säger Mwuana att han inte ens kan lyssna på låten – den är för tung för honom. Jag är villig att hålla med. Den är väldigt tung även om den inte är tung per definition, men det ligger ett grått filter över en, i övrigt, glad och fin låt. Men jag älskar den. Jag lyssnar fortfarande på den oavbrutet.

            Jag är glad att se dig, även fast det känns sorgligt

Så underbar, jag märker hur jag blir nojjig

Du ler mot mig, fast blicken din den är sorgsen

Och nu förstår jag att du är här med din pojkvän.

Mwuana är en av våra absolut största låtskrivare. Han gör det så många bara drömmer om. Han kan med få ord beskriva obeskrivliga saker. Det är författande. Det är textskrivande i sin renaste form. ”Less is more” är nyckelordet.

Albumet kom ett par dagar senare – och levde lyckligtvis också upp till alla förväntningar. Han tog fram rappen på allvar och visade att han kan sin rap för den som tvekade. Han blottade allt. Han drog lyssnaren mellan hårda och tunga hiphoplåtar och sentimentala texter som vi alla blir så blödiga av. Mwuana är svensk musikframtid. Jag tvekar inte längre, jag står ödmjuk inför det faktum att han är unik och så jävla bra på det han gör. Och detta är bara början. ”Mwuana GO” är inte namnet på namnet på hans mixtape, det är ett seriöst startskott på en glimrande karriär.

Sina Sultani

Lämna en kommentar

Kommentarer