Hej!

Tänkte köra igång med ett nytt segment här på Skanker. Jag skrev lite om det i presentationsinlägget. Här följer en lite mer konkret uppläggning. För att vara ganska rakt på sak kommer segmentet, kort och gott, att heta ”Veckans hiphop”. Innehållet kan dock variera, det kan röra sig om allt från en låt, till en artist eller eventuellt båda två.
Och anser ni att det cirkulerar artister och låtar som verkar flugit mig över huvudet får ni gärna skrika till så att de lyfts fram i ljuset också.
Jag är supertaggad på detta och hoppas att ni får någon slags njutning av det också! Att bli framlyft uppfyller egentligen inga kriterier mer än att låten/artisten i fråga har något som tilltalar mig – musikaliskt eller lyriskt.
Så, jag hoppas att detta är något som tilltalar er, annars är man fri att njuta av alla andra fina delar av Skanker.

Segmentet startas av en artist som ofta får mig att småle och skaka på huvudet samtidigt. Skander. Hans sätt att arbeta med sin lyrik är, enligt mig, fascinerande. Ett exempel kan ju vara passande här. Låt oss ta en textrad från hans senaste släpp ”Missförstå mig rätt” som han gör ihop med Seinabo Sey.

Långt borta men aldrig långt ifrån mina tankar. Inget hat, inga salta pärlor på mina fransar.

Det här gränsar så mycket till poesi att jag slås över det faktum att han ens känner behovet att lägga musik efter ett så vackert stycke. Jag har tidigare skrivit om Skander på min privata instagram och det mörker som präglar hans texter och musik.
Albin ”Nibla” Hallberg (som står bakom musiken) och Skander möts i en vacker symbios i skapandet. Det uppstår en slags melankoli som ger en känsla av att man ska implodera när man hör den. Jag har också nämnt hur extremt få det är som lyckas bära upp den genren, men Skander gör det med bravur. För att dra en parallell till en annan melankolisk skapare; Ingmar Bergman. Mörkt. Skört.

Jag är helt säker på att när Skander väl släpper sitt debutalbum kommer nya dörrar att öppnas inom svensk musik. Överdrift, tänker ni? Jag tror inte det. Det kommer tokhyllas, om man ska basera det på vad han släppt hittills, och på hur Nibla och Skander arbetar tillsammans. Skander kommer inom en snar framtid att släppa en låt tillsammans med Mwuana; en annan fantastisk lyriker. Samarbetet innefattar en hel del potential.

 

Sina Sultani

Lämna en kommentar

Kommentarer