I veckans soundcheck möter vi Erik Stoltz, den 28 åriga basisten/gitarristen som florerar i Rolling Rebels, Milega Band och det nystartade bandet Wha Gwaan Band. Läs vår intervju och bekanta dig med basisten som började fingra på gitarren redan när han var sju år.

 

Hallo där! Hur står det till?

Jo int ska ja klaga. (Norrbottniska)

Vad spelar du för instrument, och hur och när började du med just det?

Nuförtiden spelar jag mest bas, men mitt första instrument är gitarr. Började med det när jag var sju år på kommunala musikskolan. Big up till Sverige för kommunala musikskolan! Jag ville egentligen börja piano men det var fullt så det fick bli gitarr. Har fan ännu inte lärt mig piano ordentligt.

Vad tycker du att bas har för betydelse eller för påverkan på reggaemusiken?

Basen tillsammans med trumman är ju grunden till allt! Ta bort det och det är inte längre reggae. Ta bort nåt annat och det spelar inte så stor roll 🙂

Vad är det bästa med att spela bas?

Det bästa är när man står på en scen med riktigt fett ljud, man petar lite på en sträng och det känns i hela kroppen!

Vilka Ep/Album har du spelat in på?

Kulturpolitik med Partiet är nog det enda som folk har hört. Hade ett band i Umeå innan som hette Bakslag som spelade in en typ EP men den är rätt okänd. Sen är jag med lite här och där på en del låtar som jag inte tror har släppts än.

Hur utvecklar du dig själv som musiker?

Genom att utveckla mig själv som människa. Musiken kommer från själen så jag tänker att om jag lever ett bra liv så blir säkert musiken bra också. Och såklart i mitt ”bra liv” ingår ju att repa och öva, även att lyssna mycket på musik och få inspiration av andra. Spelar många olika genrer också, inte bara reggae.

Vem är din reggae-favoritmusiker genom tiderna, och varför just hen?

Jag är en sucker för Bob Marley. Han är helt enkelt bäst av alla. Två basist-favvisar som jag har snott sjukt mycket från är Aston Barrett och Daniel Wejdin.

Om du hade fått välja vilket reggaeband som helst för att jama med en kväll, vem hade du valt?

Blodsbandet, Groundation eller Kultiration… Hmm…

Bästa konsert som du har medverkat i?/Varför just den?

Svårt att välja en. Har två riktiga höjdpunkter från Partiet-tiden. Den ena är när vi spelade på campingen på Öland roots, kanske var det 2012. Helt plötsligt var vi mitt i ett hav av folk, kändes som att typ alla på festivalen samlades där just då. Man vände sig om och det var lika mycket folk bakom en.
Den andra är från Furuvik Reggaefestival. Det var så jävla bra ljud! Sjukt bra ljudtekniker var det och vi var först ut på lilla scenen den dagen vilket betydde att vi fick soundchecka hur länge vi ville. Det är sååå mycket roligare att spela när det är riktigt fett ljud på scenen. Var inte så mycket folk i publiken på spelningen men jävlar vad vi svängde! Vi spelade nog mest för oss själva då.

Bästa konsert där du har stått i publiken?/Varför just den?

Lite oväntat svar kanske men det är faktiskt Rage Against the Machine på Coachella 2007. De hade inte spelat på sju år, och detta skulle bli deras enda spelning, så jag var ju tvungen att åka dit (sen bokade dom en världsturné på det). Det var 100000 pers där med sån otrolig förväntan. Tänk er att alla dessa människor skriker ”fuck you I wont do what you tell me” med långfingret i vädret. Mäktig stämning. Tror de började med Testify, sen var det kört.

Något annat du vill tillägga eller berätta?
Vi måste vara snälla mot varandra. Om du känner hat mot nån annan, tänk att det är brorsan/syrran.

 

Lämna en kommentar

Kommentarer