I Skankers första Veckans soundcheck träffar vi Linus Kallin, 29 år, från Uppsala. Han spelar keys och gitarr, och har sysslat med musik sen han var 11 år gammal. I skrivande stund är han medlem i banden Partiet och The Bland. Läs intervjun och bekanta dig med keyboardspelaren i Partiet!

 


Hallo där! Hur står det till?

Tack, det är bra!

Berätta lite kort om dig själv.

Älskar musik. Älskar även att resa, att läsa, att röra på mig och att meditera.

Hur och när började du spela keyboard?

Någon gång när jag var liten fick jag för mig att jag skulle spela keyboard. Så jag var självlärd fram tills jag började gå i kulturskolan när jag var 12-13. Ingen annan i min familj spelade något instrument så det är lite konstigt att jag ville lära mig men det var nog bara någonting som jag tyckte var kul och kändes rätt.

Vad tycker du att keyboard har för betydelse eller för påverkan på reggaemusiken?

Keys är viktiga för reggae överlag. Precis som alla andra instrument inom reggaen fungerar dom som ett rytminstrument. Man spelar ju oftast rytmiska delar som för sig kanske låter oklara men gifter sig i helheten. Den mesta reggaen genom tiderna innehåller ju piano och orgel men även clavinet, rhodes och diverse synthar.

Vad är det bästa med att spela keyboard?

Det är väldigt brett. Jag kan i praktiken spela vilket ljud som helst genom en keyboard. Det gör att man måste ha god smak när det gäller att välja ljud.

Vilka Ep/Album har du spelat in på?

Med Partiet har jag spelat på allt som vi har släppt.

Hur utvecklar du dig själv som musiker?

Jag lyssnar på ny musik och övar jazz.

Vem är reggae-favoritmusikern genom tiderna enligt dig, och varför just hen?

Jag älskar Tyrone Downie och Earl ”Wya” Lindo som spelade keys i The Wailers. Världens bästa band någonsin. De gör allt så himla svängigt, smakfullt och snyggt. Älskar sättet dom spelar på och deras sound.

Om du hade fått chansen att jama en kväll med ett valfritt reggaeband, vilket band hade du då valt?

Utan tvekan The Wailers, fast inte dagens uppsättning utan originaluppsättningen.

Har du något speciellt konsertminne från någon spelning du vill dela med dig?

Jag såg Luciano spela på ett misslyckat arrangemang i Stockholm för många år sedan. Det var kanske 20 personer i publiken men han och bandet gav publiken en tung show. Jag kommer speciellt ihåg den mäktiga känslan när dom körde igång konserten med ”Give Praise”.

Bästa konsert du själv varit på/Varför just den?

Om jag tycker om en konsert eller inte beror väldigt mycket på min dagsform, inte så mycket på hur bra bandet eller musiken är. Med det sagt var det kul att se Bobby Womack sjunga sina klassiska soullåtar innan han dog.

Vad händer till sommaren?

Mycket spelningar med Partiet och andra band. Men också lite tid att ta det lugnt på.

 

 

Lämna en kommentar

Kommentarer