Foto: Matteus Bartlett Photography

Denna vecka soundcheckar vi med Ludvig Nordgren; 23 åriga saxofonisten från Partiet och som även spelar i banden Eves och Pärlbandet. När han inte spelar i band så pluggas de jazz på Birka folkhögskola.

Läs intervjun & bekanta dig med Ludvig Nordgren,  en av blåsarna från Partiet.

Hallo där! Hur står det till?

Hej! Läget är bara bra, tack! Väldigt trött efter en repvecka med bandet bara.

Berätta lite kort om dig själv.

Född och uppvuxen på 90-talet i björkarnas stad, Umeå. Jag började spela musik på egen hand, med inspiration från min musiklärare jag hade under mellanstadiet, samtidigt som jag upptäckte reggaen då jag var 12 år gammal. Sedan slutet av högstadiet har jag velat satsa på musiken på ett eller anant sätt och för tillfället studerar jag jazz på Birka folkhögskola i Jämtland där jag spenderar mycket tid till att utvecklas på mitt instrument och inom musik i stort.

Hur och när började du spela tenorsaxofon?

Jag gick estetgymnasium i Umeå där jag spelade gitarr under första året. Under andra året fick vi välja ett andrainstrument, i stort sett vilket vi ville, och där valde jag, med hjälp av lite pepp från min morfar, tenorsaxofon. Det var kärlek vid första tonen så sedan dess har jag nästan bara spelat saxofon.

Vad tycker du att tenorsaxofon har för betydelse eller för påverkan på reggaemusiken?

Saxofonen har enligt mig en ganska stor betydelse inom reggae som helhet, speciellt om man tittar på lite mer traditionell 70-tals reggae men även nyare mer organisk reggae. Icke att förglömma har ju saxofonen även en väldigt stor roll inom ska, både inom äldre och nyare Ska. Reggae är ju som bekant en väldigt bred genre så inom till exempel dancehall har instrumentet inte så himla stor betydelse då den nästan aldrig är med över huvud taget. Det är kul att se när mer moderna akter, som till exempel Gentleman och Tarrus Riley, tar in saxofon ibland! Enligt mig fyller dock saxofonen sin bästa funktion och har störst betydelse inom genren då den är i sektion med andra blåsinstrument, till exempel trumpet och/eller trombon.

Vad är det bästa med att spela tenorsaxofon?

Att jag får krydda musiken med det lilla extra som blåsinstrument har möjlighet till att göra samtidigt som det finns massa utrymme för dans då en blåsare sällan spelar exakt hela tiden.

Vilka Ep/Album har du spelat in på?

The Septima Orchestra – Bullmark Demo (2008)

– Bakslag – Ratan Demo (2010)

– Partiet – Partiet EP (2011)

– Partiet – Kulturpolitik (2013)

– The Bland – Strangers on the Side of the Street (2014)

– Partiet – Supervalåret (2014)

Hur utvecklar du dig själv som musiker?

Övar på mitt instrument för att enklare kunna förmedla mina tankar och lyssnar även på musik av många olika genres för att få ny inspiration från alla olika håll.

Vem är reggae-favoritmusikern genom tiderna enligt dig, och varför just hen?

Oj, vilken svår fråga. Det finns ju så många som gjort så otroligt mycket bra grejer. Men den som jag nog lyssnat absolut mest på är nog Bob Marley, främst skivorna han släppte på Island Records. Det är kanske ett tråkigt svar då det känns som att han är favoriten för de allra flesta. Han är min favorit för att musiken han skrev känns så tidslös. Mycket av det han gjort är synnerligen aktuellt än idag och musiken känns så självsäker, självklar och självständig så det känns som att den aldrig tappar sin gnista eller sin glans. Det känns helt enkelt alltid bra att slå igång lite Bob Marley & The Wailers, i alla lägen.

Om du hade fått chansen att jama en kväll med ett valfritt reggaeband, vilket band hade du då valt?

Ännu en riktigt svår fråga. Mina spontana svar är The Wailers, Groundation, Steel Pulse, Glesbygd’n eller Kultiration. Haha! Vad många det blev. Om jag måste välja en hade jag nog valt Groundation. Jag tror att det hade varit vädigt givande på många sätt. Inte minst ur ett musikaliskt och improvisatoriskt perspektiv.

Har du något speciellt konsertminne från någon spelning du vill dela med dig?

Vi, Partiet, spelade på Nalen på vår turnéfinal i september förra året. Innan vi klev på scenen lät det som att stämningen ute i publiken var på topp och då vi väl klev upp började alla ropa, heja och skrika som om det inte fanns någon morgondag. Alla var så sjukt taggade på att se just oss också! Det var en så otroligt mäktig upplevelse. Tack till alla som delade den kvällen med oss!

Bästa konsert du själv varit på/Varför just den?

Det har blivit otroligt många bra konserter genom åren så det blir svårt att säga en självklar. Men en konsert som jag minns otroligt väl var när Nazarenes spelade med Roots Harmonics Band på Öland Roots 2008. Sjukt tung, välspelad reggae under stjärnorna i sommarnatten. Vad kan gå fel, liksom? Det är för övrigt den bästa konserten jag sett med dem.

Vad händer till sommaren?

I sommar blir det att turnerna med Partiet för fullt och även försöka finna tid till att varva ner och ta det lugnt mellan varven.

 

https://open.spotify.com/album/12d1c6hLjYqO2fgFPpTIna

Lämna en kommentar

Kommentarer