Veckans Soundcheck: Rocksteady Fred – Producent och Gitarrist


Den här veckan träffar vi Rocksteady Fred, eller Fredrik Mikaelsson som han egentligen heter. Producent och gitarrist i The Uplifts och har tidigare släppt egna skivor och varit mannen bakom Störda Poeters Sällskap. Nu är han aktuell då han producerat Kajsa Karps skiva och firar också över 100 låtar på Spotify.

Berätta kort om dig själv.

Har grejat med musik i snart 10 år, släppte min första platta 2006 men har nu gått över till att mer och mer jobba med produktion av andra artister. Har studio utanför Stenungsund, norr om Göteborg. Förra året proddade jag Leafnuts platta som även blev nominerad till en massa priser och nu har vi just släppt en platta med Kajsa Karp.

Du verkar göra lite av varje, vad kallar du dig, gitarrist, musiker, producent?

Ja det har blivit att jag gör det mesta, jag driver Upful Music som är ett underbolag till Swingkids och gör allt ifrån musikproduktioner och videos till pressreleaser och stryker bandets bandjackor. Jag är självlärd på det mesta och utvecklas lite halvtrögt vilket kan vara lite frustrerande ibland men det går hela tiden framåt. I bandet spelar jag kompgitarr o många säger att jag gör det bra så jag har börjat acceptera det men jag kommer aldrig kalla mig för musiker. Erik som spelar Lead gitarr i bandet övar minst tre timmar om dagen, så jag har liksom förstått att jag aldrig kommer kunna ge honom en match. Men producent är väl det jag brukar säga när folk frågar.

Du firar 100 låtar på Spotify, vad innebär det?

Man lägger så oerhört mycket tid på musiken så varje liten grej som går att fira är värd att fira. Men i stort har det blivit ungefär en skiva om året. Bob Locko Riddim är kanske den skiva som tog allra längst tid att göra då det handlade mer om att tjata på artister än musik. Samtidigt var det där någon stans runt 2012 som jag började förstå att det var andra än mig själv som tyckte att jag gjorde något bra.

Vilken är den bästa låten du gjort?
Oj, det är lite som att fråga vilket barn man älskar mest men jag gjort en lista på mina 10 favoriter, checka den!

10 Favoriter

På Bob Locko Riddim är tex namn som Kelissa med, hur fick du kontakt med henne?

Jag mins inte exakt och jag hade ju inte en aning om att hon hängde med Chronixx men det blev ju ett litet plus i kanten. Men jag kontaktade säkert över 50 utländska artister för projektet och hon var en som svarade. Det fungerar lite annorlunda på Jamaica med musiken så det var en väldigt lärorik period.

Vad är det som driver dig?

Att sitta i studion och skapa låtar är mitt nirvana, tid och rum står stilla. Jag har som mål att skapa 52 riddims i år och jag tror jag kommer greja det under hösten, jag gillar att piska på mig själv och sätta höga mål.

Vad inspirerar dig?

Ofta bra melodier, rytmen eller gunget… Det är svårt att säga, men jag gillar ju när det hänger och släpar, gärna lite otajt också, gärna lite opolerat och personligt.

Kommer det något mer från Störda Poeters Sällskap?

Kanske, vi har börjat prata om det men vi får se, det funkar lite oförskämt bra att inte stå längst fram o gapa i en mick.

Det finns många bra artister runt Göteborg, varför

Dels så finns det en utbredd kultur här och Gillis som driver Swingkids har sitt säte här. Hot This Year snubbarna har sina studios som artisterna kan komma till och reggae är helt enkelt ett naturligt inslag när man går ut på klubbarna. Vissa helger är det 3 – 4 reggeevents per kväll.

Nu har du släppt Kajsa Karp, finns det fler stjärnskott som gömmer sig i reggaegrytan?

Finns mycket nytt för den som är sugen, Ward som även körar i The Uplfts jobbar på en skiva, hon kommer nog slå igenom med dunder och brak i framtiden.

Vad händer för dig framöver?

Vi ska filma en video med Kajsa Karp till låten Stå Upp och fortsätta jobbet med att få folk att lyssna på plattan. Annars släpper jag även en skiva med en engelsk artist som kallar sig Nybacush. Han har gäster som Leafnuts, Desmond Foster och Nevada, det kommer bli något i hästväg och jag kan knappt hålla mig för att släppa första singeln, men den som väntar på något gott…

Lämna en kommentar

Kommentarer