I veckans soundcheck möter vi  38 åriga Klas Jervfors; mångsysslare & blåsare i Stures Dansorkester samt medverkande i ytterligare ett par band. Med 29 års erfarenhet som blåsare har Klas hunnit spela med många stora namn som Reggaeterians, Internal dread, Joseph Beckford, Papa Dee, Governor Andy m.fl.

Häng med i intervjun och stifta närmare bekantskap med blåsveteranen, Klas Jervfors.

Hallo där!

Hej.

Berätta lite kort om dig själv.

38-årig fembarnsfar (två bonusbarn), med en känsla för blås.

Hur och när började du spela Trombon?

Jag har alltid gillat musik och sjöng ofta som liten. Jag spelade också in musik jag gillade från radion på kassetbandspelaren. Mycket från Mats Nileskärs gamla program Hip House. Efter ett års blockflöjtande på kommunala musikskolan i Sundbyberg började jag med trombon. Det var min pappa som valde et åt mig för jag ville helst spela valthorn. Han sa: Det är bättre om du väljer trombon, då kan du spela fler stilar än bara klassiskt. Det tog många år innan jag lyckades förena mitt trombonspel med den sortens musik jag gillade att lyssna på.

Vad tycker du att blås har för betydelse eller för påverkan på reggaemusiken?

Well, blås är, enligt mig, en skön och viktig krydda som tillför energi, melodi och formkänsla till en låt. I reggae så har blåset ofta fått en markant roll, vilket såklart är kul för en blåsare. Just trombon, som är mitt huvudinstrument, har en lång tradition inom ska och reggae med trombonister som Rico Rodriguez, Don Drummond, Nambo Robinson och Henry ”Buttons” Tenyue. Det känns bra att kunna sin historia och att bygga vidare på den traditionen. Genom att jag spelar med Linton ”Kwesi” Johnson så får jag även spela blåsfraser skapade av några av dessa betydande trombonister. Det känns stort.

Vad är det bästa med att spela blås

Det gör att jag får sinnesro.

Vilka Ep/Album har du spelat in på?

Jag har medverkat på många skivor och låtar genom åren. Inte bara reggae. Det rör sig säkert om över 80 skivor plus en massa låtar. Eftersom jag spelar både trumpet, horn, trombon och tuba så får jag en del studiojobb där jag skapar hela blåssektioner själv. Och jag har spelat in blås till etablerade pop/rock-artister som Magnus Uggla (spelar bla. Allt blås på Jag å min far), Ulf Lundell, Peter Le Marc, Jennifer Brown, Anna Terheim, Jessica Andersson, Niklas Strömstedt, Freddie Wadling, Tityo och Peter Jöback (För att nämna några) till mer rootsiga artister som Maxi dread, Evon (Fantastisk Ugandisk sångerska, kolla in hennes skiva Lullaby for a lion) och Zjansiyoum Henok (Etiopisk artist som jag även producerat).

Reggaeband/artister som jag spelat in med/åt är: Svenska Akademien (3 skivor), Reggaeterians (2 skivor), Stures dansorkester (2 skivor), Million Stylez, Dennis Bovell, Per Tjernberg Uneversial Riddim, Leafnuts, Desmond Foster, Joseph Beckord, Robert Athill, Rotvälta (2 skivor), Zilver Zurf, Iya Karna (2 skivor) (Den första var med the wailors som kompade). High Walley och Sheya Mission. (Har säkert glömt några…)

Hur utvecklar du dig själv som musiker?

Spelar det jag redan kan rätt bra och försöker ständigt förfina det (ca: 80% av tiden). Övar på nya grejer (ca: 20% av tiden). Jag försöker ha ett öppet sinne för musik och expandera det sinnet genom att ta till mig andras musikers styrkor.
Vem är reggae-favoritmusikern genom tiderna enligt dig, och varför just hen?
Jag har spelat med så många bra musiker och hört så många bra så det är svårt att välja en. Men jag uppskattar alltid bra trummor, slagverk och bas.
Om du hade fått chansen att jama en kväll med ett valfritt reggaeband, vilket band hade du då valt? (internationellt)
Burning spears band.

Har du något speciellt konsertminne från någon spelning du vill dela med dig?

Oj oj oj. Det finns mycket att dela med sig av… En gång, för 21 år sedan (jag var 17 år), spelade jag med en Afrikansk/svensk saxofonist och sångare som hette Jeff Lunga. Det var jag på trombon, han på sax och sång samt en rysk keyboarist. Vi skulle spela på Kenyanska föreningens fest i folkets hus i Rinkeby och vi hade lyckats repa in tre låtar hemma hos Jeff på ungkarlshotellet där han bodde. Innan gigget röktes det på och dracks en del av 2/3 av bandet och innan vi ens hade börjat spela så hade Jeff hamnat i 2 bråk, varav ett slutade med boldvite. (Det var tydligen över en gammal ex-flickvän). Eftersom spelningen var 45 min. och vi endast hade tre låtar så var jag lite nervös över hur vi skulle fylla tiden. Om Jeff var nervös vet jag inte, men han drack i alla fall upp en flaska sprit innan vi skulle upp på scenen. Första två låtarna gick bra. I den tredje låten så började Jeff att vackla och under saxofonsolot så föll han raklång in i en gitarrförstärkare bakom honom, fortfarande spelandes. Vi bört gigget. När jag tänker på det nu så kankse han tuppade av för att rädda oss ur situationen med låtbristen?!

Efter gigget och att efter att Jeff piggnat på sig så skulle vi åka tunnelbanan hem. På perrongen drog Jeff upp en Rototom (En slags platt trumma) ur rockfodret. Han sa: ”Den här tog jag ifall vi inte får något gage”. Vi fick inget gage…

Ett halvår senare ringde det från Kenyanska ambassaden till mig och de frågade ifall jag kunde komma och kvittera ut pengarna för spelningen. Jeff gick inte att få tag i och den ryske keyboardisten hade nog farit hem till Ryssland. ”Ja” sa jag och åkte dit och fick 3.500 spänn i handen. Jag prövade att kontakta Jeff ett par gånger, men han hörde aldrig av sig. Bra betalt för ett katastrofgig…

Bästa konsert du själv varit på/Varför just den?

Så svårt att välja en. Första gången jag själv åkte på konsert till Gröna Lund och såg på De La Soul var mäktigt. Jag kanske var 12 år?

Vad händer till hösten?

Vi håller på att spela in en ny EP med Stures Dansorkester. Det blir fett! Så det lär bli några gigs på det i höst/vinter samt under nästa år. Jag håller också på att göra klart min egna skiva. En instrumental flum-, jazz- och reggae-skiva. Bland annat är gamle Peps-trummisen Bosse Skoglund med och det är kul för han är en gammal idol och musikhjälte!

Något annat du vill tillägga eller berätta?

Trots tuffare tider för musiker på nätet och på livescenen så hoppas jag på att musiken ska fortsätta lyfta mänskligheten till högre höjder! One Love!

Lämna en kommentar

Kommentarer