SISTER DREAD LINNEA VIBES & SR. WILSON AT ROTOTOM SUNSPLASH FESTIVAL

 

Denna gången är Sister Dread reggea korrespondent från Katalonien och det händer minst sagt mycket på den Katalanska reggae scenen just nu.

Soundsystems och producenter som Badalonians Sound med medlemmar som Marc, Sr. Wilson, Roser, Irie Souljah & Daddy Alex står för en ny generation av spanska reggae och dancehall artister. Partystartern Nyanbinhgi soundsystem leverar alltid grymma reggae vibes och spelar ofta vid de större reggae konserterna i Barcelona. Mängder av andra grymma soundsystems, DJs och producenter skapar ständigt inriktade events runt om Barcelona och Badalona (en liten förstad till Barcelona) med mycket dub, new roots och reggae jamsessions. Reggaen är på något sätt alltid närvarande i Barcelona, det handlar bara om att hitta var och när då det ständigt finns olika events att hålla koll på. Vill man bara gå till en proper reggaebar så är Xpressing Underground Club alltid öppet, varje dag.

Förra sommaren när jag hängde runt i Barcelona hann jag träffa några av de grymma artisterna från Badalonaområdet. Några av dem är unga artister som har varit aktiva under flera år och som nu börjar ta plats och utveckla sitt ofta unika katalanska reggae sound. Politiska texter och en förkärlek för rootsreggae verkar ligga flera av dem varmt om hjärtat, och det passar bra. På något sätt går den katalanska känslan (som jag har svårt att sätta fingret på) bra ihop med just roots. Under förra årets dagsfestival i Barcelona, Poble Nou Goes Reggae, träffade jag bland annat Irie Souljah som precis då skulle åka till Jamaica för att arbeta med att utveckla musiken där, något som verkar ha gått bra med ljudinspelningar, liveframträdande på en av Jamaicas tv-kanaler och inspelning av musikvideo. Irie Souljah har sedan han kom hem från Jamaica varit aktuell med Europa turnén ´Learn and Grow Tour´som även är namnet på hans senaste videon, inspelad på Jamaica. Kolla in den här:

 

 

Under Poble Nou Goes Reggae kom jag även i kontakt med dom sköna killarna i roots and culture bandet The High Connection. Bandet har spelat ihop i flera år och har prövat sig fram i många olika stilar men landade till slut i roots. Jag har nu sett dem spela flera gånger och deras live framträdanden har alltid en härlig vibe. Deras första album ´Livin Inna Babylon´ har många riktigt vassa roots låtar med ett unikt High Connection sound och jag är säker på att deras självsäkerhet och känsla kommer fortsätta utvecklas i en spännande riktning de närmsta åren. Vi i Sister Dread Productions jobbar på att skapa samarbeten och spelningar för dem här i Sverige. Lyssna på hela The High Connections första album som finns på Youtube:

 

 

Tidigare i år släpptes den super tunga ´Disobey Riddim´ som det Barcelona baserade Rebelmadiaq sound står bakom, där de tyngsta versionerna enligt mig levererades från de två katalanska artisterna, Irie Souljah som dyker upp igen och andra katalanen Sr. Wilson. Kolla in hela riddim medleyt där även Macka B och Lucianos versioner är med. Det enda som är synd är att Rebelmadiaq inte har lyckats samarbetat med några kvinnliga artister på denna riddim, jag hade gärna hört röster som Treesha Moore, Shuga eller coolaste Barcelona artisten Indee Styla göra sina versioner på Disobey riddim.

För två veckor sen fick jag för första gången uppleva Rototom Sunsplash Reggae Festival i Spanien, det var magiskt! Big big up till arrangörerna för en av Europas största reggae festivaler, det var verkligen Peace & Love och grymt hög kvalitét på alla konserter och sessions! Där träffade jag också Sr. Wilson som tidigare nämnd är medlem i Badalonians Sound, och som även har uppträtt med aktade namn som tillexempel Mungo´s Hi-Fi.

Sr. Wilson var i år en del av den stora Bob Marley tribute konserten på huvudscenen ackompanjerad av The Blackstarliners, en av höjdpunkterna på årets Rototom festival!      Sr. Wilson är en av mina personliga favoritartister just nu på den spanska scenen och hans stil klassas ofta som ´Singjay´ med ursprung från reggae, dancehall och roots. Sr. Wilson släppte i somras sitt senaste album ´Paso Firme´, som betyder typ ”Stadigt”, något som känns passande eftersom hela albumet genomsyras av högklassigt producerade låtar med en del politiska texter, och helt klart kan kallas ett ”stadigt” album rakt igenom. Lyssna på Sr. Wilson på Spotify:

Spanien och Katalonien bubblar av mångsidiga artister och projekt, helt klart värda att hålla koll på. Mixen av det multikulturella Barcelona blandas på ett spännande sätt med den katalanska energin, något som garanterat kommer fortsätta leverera intressanta artister, producenter och soundsystems framöver.

Lämna en kommentar

Kommentarer