Intervju; Kajsa Karp om sin nya musikvideo


Kajsa Karp är tillbaka med ny låt och musikvideo, och hon fortsätter i sin samhällskritiska ton att lyfta saker som behöver förändras och förbättras i samhället. Denna gång tar hon strid mot män som ser kvinnans kropp som ett objekt. Läs mer om hennes tankar kring både hennes låt och musikvideo, i vår exklusiva intervju på Skanker.se

 


 

 

10568904_268763416654096_8956211942671853237_n

Hallå där, allt bra sen sist?

Hallå hallå!
Det är bara bra med mig!

Tidigare i höst släppte du låten Läs mellan raderna, och nu är du aktuell med din andra låt och musikvideo; Du är för dum för mig.
Vad handlar låten om och vad har inspirerat dig till låttexten?

Låten heter egentligen ”Allmängods, du är för dum för mig” och den handlar om just det, att bli sedd som allmängods.
Det som inspirerat mig till låttexten är alla de gånger jag har varit ute på någon klubb och plötsligt märker att någon tafsar på mig. Och det här händer ju inte bara mig utan alla kvinnor. Det är tyvärr något som händer dagligen. Att en person går fram och tafsar på en annan människas kropp är ju helt sjukt, men det känns tyvärr som att det har blivit väldigt normaliserat. Jag vet inte hur många gånger det har hänt mig att, när jag konfronterar snubben i fråga, får till svar; ”men, du borde ju ta det som en komplimang”. NEJ, det är inte en komplimang och NEJ det är inte okej!
Kort och gott, det är inspirationskällan. Ämnet behöver belysas.

Vad vill du förmedla med låten?

Jag vill förmedla att det är alla människors rättighet att få ha sin kropp för sig själv och att bli respekterad av andra människor.

I låten kritiserar du en mans sätt att se på dig som ett objekt. Vad tycker du behöver förändras i samhället för att objektiviseringen av kvinnor ska minskas eller försvinna?

Det finns mycket som behöver förändras. Men jag tänker att vi på något sätt behöver försöka se alla människor som lika och att det är grunden i det hela, det är det som är kärnan. För att arbeta bort objektiviseringen av kvinnor måste vi ta diskussionen kring att det inte är okej att en tolv-årig tjej väljer att inte äta lördagsgodis för att hon vill uppnå den idealkroppen som samhället skapat. Vi måste samtidigt arbeta med att förändra synen på mannen som den starka, känslokalla typen. ”Var en man” och liknande uttryck är sådant som måste försvinna för att vi ska komma någon vart i kampen mot ett jämställt samhälle. Att ”vara en man” kanske också innebär att våga gå fram och tafsa på en tjej eller kommentera på en tjejs utseende, för den friheten kan man ta sig som man, ”det är så män gör”. Vi måste arbeta med könsroller och ideal överlag för att det ska bli skillnad.

Du är en av ganska få kvinnliga soloreggaeartister i Sverige. Med tanke på temat i din låt, har du stött på några svårigheter i musikvärlden på grund av att du är kvinna?

Nej det har jag faktiskt inte gjort. Jag har haft turen att bara träffa på väldigt trevliga och fina människor. 

Vad kan du berätta om musikvideon till Du är för dum för mig, och hur har den jobbats fram?

Jag ville liksom att hela videon skulle vara lite som en teater, att allt utspelades på en klubb osv. Sedan kom producenten Fredrik på idén att vi skulle kunna göra det med barbiedockor. Jag tyckte att det var en sjukt bra idé eftersom barbiedockorna symboliserade budskapet så bra när det gällde kroppsideal, mans- och kvinnoroller och så. Vi byggde hela scenografin själva, bar och soundsystem och annat.
Det känns ju ganska komiskt att sitta och filma barbiedockor så jag kan väl erkänna att vi spårade ur lite, haha. Videon är ju skämtsam, men lyssnar man på texten så innehåller den ett viktigt budskap.

 


Du släpper din första EP lagom till våren. Vad kan du avslöja om den?

EPn kommer att fortsätta i ungefär samma stil som jag har kört hittills. Ganska samhällskritisk musik.

Vad är det bästa med julen?

Mina jular ser alltid väldigt olika ut. Men det bästa med den här julen blir att jag ska upp till min familj i Nordmaling och att vi kommer att vara alla samlade, till och med min bror som bor i Tokyo kommer hem. Det känns väldigt roligt!

Något annat du vill tillägga

God jul och gott nytt år och var snälla mot varandra!

Kärlek
Kajsa Karp

_________________________________________________________________