INTERVJU: JANNE KARLSSON FRÅN RED HUT STUDION + TÄVLING!


  

Hallå Janne! År 2000 startade ni i Kalle Baah studion Red Hut i Skärblacka. Hur kom det sig att ni startade den? Saknade ni replokal?

Efter många års repande på musikföreningen märkte vi att det blev för svårt att samsas i lokalerna rent tidsmässigt, medlemmar bildade familjer och då krymper tiden också lustigt nog 🙂 .

Så 1999 när det dök upp ett gammalt föreningshus till salu så slog vi till . Då kunde vi repa när vi ville, och sedermera oxå göra inspelningar själva.
Egentligen så är det inte mycket omgjort i lokalerna sedan vi köpte det så det är ju inget speciell ljudisolering eller flytande golv o dyl. Det stora rummet låter väldigt bra rent akustiskt vid inspelning och det är ju egentligen bara ren tur.

Inspelningsutrustningen kommer från början från den lilla studio jag hade i källaren hemma ihop med en kompis. Den flyttades upp till nuvarande studio år 2000 och uppgraderades efter ett par år med annat mixerbord mer outboard , micar osv.

Red Hut studios labeln startade 2017. Varför startade du den?

Red Hut Labeln startades för att enklare kunna ge ut egna och andras produktioner , samt att jag alltid drömt om en egen skivetikett ( på vinylsjua ) då förstås 🙂

Det första släppet på labeln var en låt med Papa Dee – ”Någon som dig” där du har skrivit texten. Det där gigget som var inställt en lördagkväll, var skulle det vara? 🙂

Ha ha, det inställda giget minns jag inte riktigt , men jag vet att vi gigade i Karlskoga på fredagen och fick vända hemåt på lördagen pga en dubbelbokning . Det var i Mars 2002 så det är ju ett tag sedan .

Hur går det till när ni skriver musik?

Vi är ju ett gäng musikvänner som träffas och helt förutsättningslöst spelar in sessions ett par gånger per år. Någon har en idé, ackordföljd, melodislinga eller basgång sen bestäms formen och spelas den in direkt . Det brukar bli 5-8 rytmer per sammankomst . Sedan väljs några rytmer ut och då läggs det ev på lite fler instrument och mixprocessen startas vartefter. Jag brukar oxå alltid ta hjälp av Andreas Wegelius för Mastring och han hjälper mig även i Mixprocessen ,vilket jag är grymt tacksam för .
Vi som brukar lira är:
Anders Kappelin Bas , Janne Karlsson Trummor , Lennart Wastesson Gitarr, Philip Neterowicz Keyboards, Tom Poikela Keyboards .

Brother Dan, Marx Gallo, Gräsrot, Kapten Röd, Governor Andy är några som spelat in i studion. Om man skulle vara intresserad av att spela in i studion, hur gör man då?

Om man är intresserad av att spela in i studion så är det bara att ta kontakt med mig via Facebook eller dyl!

Kan du berätta något om vilka släpp som är på gång?

Det jobbas för fullt med Marx Gallos kommande album samt en knippe nyskrivna Kalle Baah låtar . Ett rytmsläpp planeras oxå på ”Easy” rytmen , där Brother Dan och Governor Andys versioner redan finns ute. Papa Dee, Essa Cham och Marla Brown mfl har oxå voicat men inte släppt ännu. Frosche från Spånka kollektivet har också lite fina grejor på g.

Har du någon drömartist som du skulle vilja spela in med?

Svårt att välja, men Freddie McGregor kunde ju gärna få hälsa på förstås.

Hur tycker du att svensk reggae mår 2018? Många artister gör mycket åt dancehall/afropop hållet. Var är rootsen?! 🙂

– Ja jag vet inte riktigt. Afropop & dancehall har jag varken kunskap eller rätta viljan att producera. Det jag håller på med mestadels i studion är ju sessionspelad rootsreggae, gärna med mycket blås . Reggae är ju det jag har hållit på med sedan länge och även det jag fortfarande lyssnar mest på . Jag har inget emot andra stilar inom reggaen men det är inget jag tror att jag skulle göra rättvisa rent proddmässigt då jag är usel på allt som har med datorer och programmering att göra.

Vad händer för dig i sommar?

– Sommaren spenderas med många trevliga gigs . Jag kör FOH ljud för Kapten Röd på sommarens turné. Även till Svenska Akademien och ljudet på Öland Roots . Jag klämmer givetvis in några Kalle Baah gigs oxå . Lite fotbolls-VM på tvn lär det oxå bli !

Trevlig sommar önskar vi på Skanker!
– Trevlig sommar! Bless!

 

Brother Dan – ”Easy Now”

Papa Dee – ”Någon som dig”

TÄVLING!

Vinn en t-shirt i storlek XL plus en påse från Red Hut studion. Det du behöver göra är att gå in och gilla och dela intervjun på Skankers Facebooksida. 10/6 dras en vinnare.