Intervju: Kajsa Karp om Läs Mellan raderna


I Skankers första skriftliga intervju kan ni läsa om reggaeartisten Kajsa Karp – som blev uppmärksammad för sin politiska låt Läs mellan raderna. Läs intervjun och få en inblick i hennes tankar kring rasism, valet 2014 och vad som händer för henne i höst.

 

 Hej där, hur står det till idag?

kajsa Hej! Det är jättebra med mig.

Vem är du och vad sysslar du med?

Jag heter Kajsa och sjunger reggae, där mitt artistnamn är Kajsa Karp.

Du har uppmärksammats för din låt Läs mellan raderna. Hur kommer det sig att du gjorde en låt som handlar om Jimmy Åkesson och hans politik?

När jag skriver låtar skriver jag alltid om sådant som på något sätt påverkar mig känslomässigt. Det kan vara något som gör mig glad, ledsen, arg, frustrerad, irriterad, ja ni fattar. Jag har försökt att skriva lite ”enklare” texter typ ”solen lyser och det är sommar…” men det funkar inte. Det blir liksom inte bra när jag skriver sådana texter. Jimmie Åkesson och hans politik är något som påverkar mig mycket. Rasism gör mig både arg och ledsen. Jag tycker att det är helt sjukt att SD har blivit så stort som det har blivit. Och tyvärr blir de större. Jag har själv ganska starka åsikter och värderingar kring saker och ting vilket gör att jag ibland hamnar i diskussioner med t.ex. SD-väljare. Det jag har märkt då är att många av de som röstar på SD inte tänker på vad för slags åsikter de faktiskt ställer sig bakom genom att lägga en röst på dem. När Jimmie Åkesson säger att han vill minska invandringen, och då främst när det gäller muslimer, tycker jag att man måste börja fundera över vad partiet faktiskt står för. Därför ville jag skriva en låt som handlade om att försöka läsa mellan raderna och tänka själv och inte bara köpa allt som sägs. kasja1

 

 

 

 

 

Har du fått några reaktioner från Jimmy Åkesson eller anhängare till SD för din låt? Jimmie Åkesson har inte hört av sig, men jag har fått reaktioner från SD-väljare där jag och dem har diskuterat SD och rasism. Och det är ju precis det jag vill, ta diskussionen.

Vad är det viktigaste budskapet eller den viktigaste värderingen du vill föra ut med din musik? Svår fråga. Just i ”Läs mellan raderna” är det väl, som jag sa tidigare, att man ska vara kritisk och tänka själv. Men i min musik allmänt så tror jag nog att mitt viktigaste budskap är att inte låta sig styras av samhällsnormer för mycket utan att leva sitt eget liv och göra det man själv tycker är rätt och det som känns bra.

Rasism blev en stor fråga i valet i år, och SD blev större än vad de flesta trott. Vad tror du är viktigast att göra eller tänka på i kampen mot rasism?

Jag tror att det viktigaste är att inte dumförklara de som väljer/har valt att rösta på SD. Det tror jag faktiskt bara ger motsatt effekt, då det på så sätt blir ännu mer ”vi-och-dom-tänk”. Rasisterna mot icke-rasisterna och tvärtom. Jag tror att det viktigaste är att ta diskussionen. Jag tror att många SD-väljare röstar på SD för att de själva är rädda för att t.ex. förlora jobbet eller gå arbetslös länge och därför vill de inte att en invandrare ska få ett jobb istället för att de själva får det. I svåra tider, som vid lågkonjunktur och hög arbetslöshet, blir människor mer och mer egoistiska. Jag tror att man förts vill säkra sig själv och sin familj och sedan kan man tänka på andra. Det jag tror är viktigast i kampen mot rasism är att försöka förklara för SD-väljarna att en röst på SD inte kommer att lösa arbetslösheten eller leda till en bättre välfärd. Om det är det man som väljare tycker är viktigt finns det många andra partier som driver de frågorna, och som dessutom inte står för en rasistisk politik.

Bästa o sämsta med valet 2014?

Jag tycker att det bästa med valet var att F! blev större, även om de inte kom in i riksdagen. Sämsta var SDs ökning.

Du har än så länge bara släppt en låt. Vad har du för mål eller drömmar om framtiden när det gäller din musik/artistkarriär?

Jag kommer att fortsätta att arbeta med musiken och sedan får vi se vad som händer. Jag har börjat några samarbeten med andra artister och det vill jag göra mer, det är kul!

När började du sjunga och intressera dig för musik?

Jag är uppvuxen i en musikalisk familj. Mina föräldrar är båda musiklärare och mina två bröder sysslar och jobbar också med musik. När jag växte upp var det aldrig tyst hemma. Båda mina bröder och min pappa är trummisar, så det kanske förklarar saken. Så ja, musik har alltid varit en del av mitt liv och en del av mig. Men just reggaemusik har jag inte sysslat med så länge. Jag har alltid gillat reggaemusik och lyssnat på det. Jag gillar baktakten och rytmerna. Men att sjunga det, det har jag bara gjort lite mer än ett halvår. Så det är roligt. Nytt, spännande och kul!

Vad händer för dig i höst?

Jag kommer att fortsätta att skriva och spela in låtar till mitt kommande album också ska jag fortsätta att samarbeta med andra artister. Det finns även planer på att spela in musikvideos till två av låtarna, varav en låt är ett samarbete med rapparen och sångaren Jonatan ”Majken” Bodanski och en slags fortsättning på ”Läs mellan raderna”.

När får vi höra från dig igen?

Jag kommer att släppa låtar och videos framöver så det blir nog ganska snart ni får höra från mig igen. ”Läs mellan raderna” är inte det sista ni hör från Kajsa Karp, haha!

Om du hade fått tre önskningar, vad hade du önskat dig då?

Då hade jag önskat mig en värld byggd på  solidaritet, kärlek och frihet.