Intervju: Med Yared Tekeste & Uppsala Reggae Festival 2017


Äntligen är URF tillbaka och Skanker tog emot beskedet med glädje, kärlek & respekt till mannen bakom Yared Tekeste och passade på att ställa några frågor via mail.

Äntligen är URF tillbaka!

Ja äntligen är vår älskade festival tillbaka. För oss har den alltid funnits med i hjärtat, och att vi skulle köra igång den vid rätt tillfälle var det ingen tvekan om. Och varje augusti har vi känt saknaden ännu mer, och våra trogna besökare har inte varit sena med att visa hur mycket dem saknade festivalen just under den perioden, och nu kändes det rätt tid att få igång den igen. Den enorma responsen och kärleken har ju bevisligen visat att vi satsade rätt, på dem tre veckor sen vi kom ut med informationen, har vi kommit upp i 9000 besökare som tryckt på går/intresserad. Våra rabatterade biljetter som vi trodde skulle räcka december ut tog slut på en vecka, och resterande biljetterna tickar på i rasande fart. Och det visar vilken tillit våra besökare har på det hårt arbete vi lägger ner, och allt detta utan att vi ens har släppt några artister.

Varför upphörde den under några årstid?

Den största anledningen var, det biljettförfalskning vi blev utsatta för 2011, vilket resulterade i stora ekonomiska förluster för oss som vi inte kunde mäkta oss med.

Vad gör att URF är så hype?

URF utvecklades till att bli en familjevänlig med mångfald som många tog till sig genom åren, och blev en tradition för många. Den gemytliga och trevliga stämningen hade ett stort mys faktor t.o.m. utanför dem inbitna reggaefansen. Sen ska vi inte glömma att år efter år kunde vi stoltsera med ett gediget line-up som kunde mäta sig med dem största reggaefestivaler i Europa.

Blir de några internationella artister som inte varit i Sverige innan som du kan avslöja redan nu?

Utan tvekan, vi har redan några artister bekräftade som aldrig har varit i Sverige som jag dock inte kan avslöja än.

Antar det kommer bli en fet line-up. Om du vill/kan så får du gärna delge någon/några som kommer spela?

Som jag sa ovan kommer vi så klart att ha en fet line-up, dem största svenska reggae artister plus en hel del jamaicanska artister. Vi börjar släppa artisterna andra vecka i januari.

Vad är det som gör URF så speciellt och unikt?

Det är den festival som har presenterat den största line-up som har stått på skandinavisk scen genom tiderna, och introducerat en hel del nya namn som Alborosie, Gentleman, Tarrus Riley, Protoje, Richie Spice, Queen Africa, Labyrint, Junior Natural, Dani M mm.

Målet är att vi ska återgå till den tredagarsfestival 2018 den var, och fortsätta många år framöver. I dessa dagar, då dem mörkare krafterna skramlar i våra gator, så känns det mer än rätt att komma med och sprida den positiva budskapen och vibbarna som reggaen står för, och den mångfalden festivalen har alltid speglat, så att vi kan återfå balansen i vår tillvaro.

Vilken är din dröm artist/band som du skulle vilja ha på scen?

Då skulle det vara legenden och storfavoriten Burning Spear som håller på att lägga ner turnerandet.

Stor up till dig Yared & tack för att du tog dig tiden! Hoppas att ni vänner därute besöker URF i år.

Skanker kommer såklart vara på plats!