Intervju: Med Sture Allén om Svenska Akademiens återförening inför Öland Roots & lite till…


Svenska Akademien! Minns väl mina första spelningar jag såg med dom. Jag minns trycket på URF! Minns den trånga fritidsgården i Sandviken. Minns att dom satte avtryck, i alla falla i mig!

Att de nu kör på Öland Roots 2018 glädjer mig & garanterat många fler. Skanker passade på att ställa några frågor till Carl-Martin Vikingson aka Sture Allén Den Yngre!

Sho Sture Allén!

Allt väl? Fan vad kul att ni spelar tillsammans på Öland Roots!

Allt toppen med mig! Ja, det känns hur kul som helst. Och lite nervöst på ett sätt, jag vill ju att det ska bli riktigt bra.

Hur känns det? Har du själv några förväntningar?

Det känns helt rätt. Öland Roots är ju Sveriges bästa festival i mitt tycke. Bra häng, bra publik och bra ställe att träffa många andra som spelar reggae i Sverige – många av dom har ju blivit goda vänner genom åren.

Hur upplever du bemötande från publiken där från tidigare/andra spelningar? 

Publiken har alltid varit helt fantastisk på Öland Roots. Oavsett om jag spelat med Akademien, Dansorkstern eller gästat med ngn annan. Har också sett flera andra göra riktigt bra gig där. Har helt säkert mycket med vibben hos publiken att göra.

De är fjärde gången på Öland Roots, berätta lite om känslan att kliva upp på scenen? Bästa minnet?

Ja, fjärde gången med Akademien. Det är stor anspänning att kliva upp på scen. Fast på bästa tänkbara sättet. Jag har många minnen, men det tydligaste minnet är kanske ändå från 2005 då jag fick göra giget på ett ben, eftersom jag slammat på en klippa i Karlskrona kvällen innan och stukat foten. Vill minnas att jag ändå klarade att röja på rätt bra!

Vad kommer vi få höra & se?

Vi kommer spela från hela vår repertoar. Säkert en del som vi inte kört live förut eller inte kört på väldigt länge. Plus liveklassiker såklart. Exakta låtval är inte klart än faktiskt. Men det finns en del idéer som ska bli kul att känna på. Repen kommer längre fram i vår.

Hur ser banduppsättningen ut?

Det blir den sättning som varit stommen av fasta medlemmar genom våra mest aktiva år: Generalen och jag i fronten. Bandet är Simon på gitarr och sång, Larsa på bas, Kenneth på trummor, Agnes och Johan/Räven på klaviatur och sång. Och nån gäst kan man gott tänka sig 🙂

Förra året släppte du ett gäng singlar & du är aktuell med ett projekt historier från Landskrona. Hur går det med det? 

Ja, hur går det med det? Jo, men det tuffar på i sakta mak. Jag håller på och petar med det där och det känns kul. Skriver en del med sikte på Akademien också faktiskt. Jag har jobbat rätt mycket med annat i några år och inte lagt lika mycket tid  på musiken som jag gjort under andra delar av livet. Men nu känner jag nog att det börjar bli dags att göra det.

Har du några förebilder?

Ja, många. Men ingen given idol så där. Punkens driv har ju varit väldigt viktigt för mig. Och på det rytmtänk från hiphop, reggae och soul. Och rätt mycket läsning för att få umgås med orden. Jag gillar nog allt som jag tycker har ett eget uttryck. Sen kan det vara Kjell Höglund, Bob Marley, Outkast eller Etta James. Eller kanske Annika Norlin. Det varierar. Och sen har jag perioder när jag lyssnar mer på sväng i olika produktioner.

Du har skapat musik länge nu var finner du inspirationen & kraften att fortsätta skapa?

Ja jävlar, det är nog lite oklart. Ibland för att jag känner för att skriva text, andra gånger plinka lite på gitarr. För att jag väl behöver säga eller berätta nåt, en berättelse eller nåt politiskt. Andra gånger att lyssna på fina beats eller att jag får nån idé när vi repar inför nån spelning eller turné. Sen är det alldeles för trist att låta bli. Jag blir rastlös liksom. En annan viktig grej är ju också att många människor jag gillar väldigt mycket också håller på med musik. Ett enkelt sätt att få hänga med dom är ju att boka nåt gig eller göra nån låt.

Vad tycker du hittills om line-upen i år? Någon/några du måste se?

Jag tänker se så mycket jag hinner och kan. Älskar ju att se livemusik och bli överrumplad.

Övrigt att tillägga?

Nä, egentligen inte.

Skanker tackar ödmjukast!

Det är jag som tackar! Det var ett nöje!