INTERVJU: Vem kan inte relatera till en låt om sex?


Lova Drevstam släpper singeln Ta på mig, där hon har gått utanför sin comfort zone och skrivit en låt om sex.

Det var skönt att komma ur förhållandeträsket. Jag älskar att skriva om kärlek och sorg men… Tänk på vad som händer med en människa när man bara går ut och träffar nån ny. För min del tänker jag inte: ‘Gud, jag ser fram emot när vi ska gifta oss och skaffa barn’, för mig är det en attraktion och man tänker på att man ska ha sex. Det är ju så, och det är ju så vanligt att man tänker på sex. Det är en så vanlig första-grej. Så därför förstår jag inte varför det kändes så konstigt sen att sjunga om det.

Lova och producenten Pablo Munoz inspirerades att skapa en mer RnB-liknande låt. Eftersom hon associerar RnB till sex så ville hon skriva om det.

När jag väl skulle börja skriva så tyckte jag att det var jobbigt. Jag försökte formulera mig så att det inte skulle bli groteskt. I början var en mening “Om du bara sov med mig…”, jag spelade upp den för min syrra och hon ba “Sov? Vadå sov? LÅG! Du måste säga ‘Om du bara låg med mig…’”, och jag blev svettig bara av tanken på att sjunga det. Så låten blev inte ens en sexlåt, den är fortfarande väldigt sugar coated, men jag har ändå försökt.

Manliga rapparen Conakry gästar och Lova upptäckte att det var lättare att smälta hans ord.

Jag ville ha en motpart i låten och tänkte på Samuel (Conakry) med sin grova skånska. Hans vers är väldigt rakt på sak och sexuell, och när jag fick den så reagerade jag inte. Generellt inom musik är det lättare när det kommer från en snubbe, han kan prata om sex. Först tänkte jag att jag borde ha med en tjej som rappar men det finns alldeles för få kvinnliga rappare som får ta plats på den öppna scenen. Jag är övertygad och vet om att det finns så många grymt duktiga, och därför var det så trist att inse att jag inte känner till någon jag kan fråga.

Lova påpekar att kvinnor och män uppfattas olika trots att de sjunger om samma sak. Den bristande representationen i musiken man är uppväxt med blir norm, tjejerna sjunger om kärlek och kompisar, och killarna sjunger om sex. Trots att hon bestämt sig för att skriva om sex fick hon tvinga sig själv att sätta ord på det.

Till och med när jag hörde Cleos och Adams låt; Adams vers reagerade jag inte på och sen när Cleo körde sin, då reagerade jag. Det är en sån självklarhet när snubbar gör det, då är det ingen som hajar till. Tjejer måste få uttrycka sig och sjunga om sex. Det är för ovanligt. Jag kan komma på en enda låt, och det är sjukt att jag själv tyckte att det var obehagligt att skriva om det. Varför är det inte mer vanligt?

Vad tror du att det beror på att det är svårt som tjej att sjunga om sex?

Jag vet faktiskt inte varför det är så, det är väl så inbyggt. Så är det ju med sexualitet över huvud taget; en tjej som ligger runt jämfört med en kille som ligger runt, alla vet ju var skulden hamnar. Det är ju aldrig hos killen. Han får istället en maktposition, en slags image. Det sitter kvar mycket tankar om ‘gör du det här kommer du få rykten, och gör du det där kommer du få rykten’ från när vi är yngre. Jag tror det sitter någonstans i bakhuvudet att ‘tänk om…? Vad ska folk tro om mig nu när jag går runt och sjunger om sex med okända killar på klubben?’ Det är ett så sjukt sätt att se på människor men jag vet att det finns kvar, det kommer finnas de som lyssnar på min låt och tänker ‘jävla trash…’. Det får inte påverka mig.

Vill du göra mer musik om sex?

Ja, absolut, det är ju trevligt. Vem kan inte relatera till en låt om sex? Men den måste ha någon form av budskap, handling eller poäng, kanske någon känsla eller detalj. Bara en sexakt kanske känns ‘aha, och sen då?’.

Hoppas du att fler tjejer kan höra den här och också bli taggade på att våga?

Ja, verkligen, och göra det ännu grövre. No sugar coating som jag har gjort.

Tror du att den här kan spelas på en klubb när det är en tjej som sjunger om ämnet?

Den här låten är så lugn och skulle behöva remixas först. Annars beror det på vem som DJ:ar men jag hoppas att det inte skulle vara ett stopp att det är en tjej som sjunger det. Men det känns som att det automatiskt blir mer barnförbjudet innehåll när det är en tjej, ‘Oj oj, här sjöng vi om sex’ liksom, det blir så tydligt när det är en kvinna som gör det. Men jag hoppas verkligen inte att det skulle vara några konstigheter.