Intervju med ”Odd Vibez”


Serendipity slog sig ner med grabbarna från Odd Vibez, deras DJ Magnus samt managern Matte. Det blev en lång och trevlig pratstund så här mina vänner har ni:

Historien om Odd Vibez!

Det här är historien om Miran, Agge, Matte och Mattias. Alla de fyller en funktion i gänget! Agge, är den ödmjuka, enligt honom själv. Miran är den som påstår att Agge ljuger om sin ödmjukhet och dessa två är såklart Odd Vibez. Matte är deras manager och bästa vän, enligt honom själv. Magnus är DJ och de är de han är, inget mer. även det enligt honom själv. Historien går way back till Rådby år 2008 då Miran hade en hemmastudio. Miran hooka upp med en annan snubbe som också kunde rappa och som höll på med hip-hop. En dag frågade den här snubben om han kunde ta med sig en som kunde lägga refrängen? Ja, varför inte svarade Miran. In kliver Agge, en snubbe Miran aldrig sett förr. Miran bad Agge gå in i båset och köra någon vers eller rap. För Miran är uttalet viktigt när man sjunger på engelska. Agge klev som sagt in i båset och bara körde en freestyle grej som han skrivit för längesedan. Agge satte de direkt som man skulle göra. Miran sa efter han hört Agge ”Att nu kör vi”!!!. Grabbarna klickade direkt och en underbar och lojal vänskap växte fram. Vilket i dagsläge resulterat i den enorma förståelsen de har för varandra. Båda lever idag ett stillsamt liv med fru och barn och utan deras respektive hade de aldrig kunnat arbetat med musiken så mycket som de gör.

Miran som är en 90-tals hip-hop men som även älskar reggae, och Agge som är reggae ville kombinera sin grej. Då de inte körde ren reggae eller ren hip-hop så varför inte köra Brythm? Då kombinerar de dom står för hip-hop/reggae. Miran gillar 90-talets Tupac och Biggie medan Agge lite mer är inne på new scool, dancehall och reggae, men även han gillar hip-hop. Men då de tillsammans körde den här reggaegrejen så blev det ett ännu bättre klick grabbarna emellan. Idag har dom lite svårt att relatera till viss hip-hop som ska vara så mycket gangster. Nu idag är det inget dom själva kan stå för.

Innan de möttes år 2008 körde båda för sig själva, båda prodda och spelade in. Men nu fick de en plan på att göra en låt, på denna tid var dom ingen grupp. Agge lade den där hooken och Miran blev nöjd. Så tillsammans gjorde de första låten ”Dreams”. Nu ville de skapa en grupp och en tredje person kom med i bilden. Gruppen ”First Product” skapades. Tillsammans gjorde de ett album. Men av olika anledningar så upplöstes gruppen och Agge och Miran valde att gå isär. Men för Agge och Miran blev det bara en paus. Detta var år 2010 och båda valde familjelivet framför musiken, men de höll flitigt kontakten och ställde upp för varann när det behövdes. Men så kände de båda efter ett tag att de var tvungna att göra något. De satt båda hemma och gjorde ingen musik tillsammans och de är ju tillsammans de arbetar allra bäst. Dom var ju så pass nöjda med kombinationen, då de är bra på olika saker. Det den ena kan göra bra kan inte den andra och gör han helt enkelt de han är bättre på. Efter så många år tillsammans har dom lärt sig att kompromissa och ta tillvara på varandras egenskaper. Dom kommer otroligt bra överens i studion, visst diskuterar dom men aldrig bråk eller osämja.

Så år 2012 bildades ”First Product” igen och de gjorde ungefär 6 rena hip-hop låtar som aldrig släpptes. Allt var fortfarande på engelska. Sedan kom de på att de skulle köra Odd Vibez år 2014. Namnet Odd Vibez kom till genom att de möttes med 2 olika vibbar. De kom överens om att de aldrig kommer göra en låt som bara en av dem tycker om utan de måste känna de gemensamt tillsammans. De mår bra av varandras närvaro på scen och menar att man måste göra musik för att de känns bra. Idag tycker de att de funnit sitt sound. Men de har inga begränsningar så länge de gör det tillsammans, det är då dom är Odd Vibez.

Odd Vibez valde att gå från engelska till svenska. Anledningen var enkelt för dem då de är fler som kan relatera på svenska. Dock förs diskussioner ifall de ska skriva på engelska igen i framtiden. Agge vill gärna köra på svenska medan Miran vill köra på engelska då han upplever han är bra på det och känt sig otrygg på svenska. Miran står fast vid att dom kommer köra på engelska även om Agge inte håller med till fullo. De förklarar att ser man på spelningen ikväll som var på hemmaplan så kunde de ta bort micken och höra folket sjunga. En underbar känsla men kanske svårare på engelska menar de.

Odd Vibez släppte singeln ”Min Guzz” deras första på svenska, innan EP:n ”Ställ dig upp för kärleken” kom. EP:n kom till enkelt då båda lever ett stillsamt familjeliv där dagarna går ut på att hämta barn, vara med familjen och jobba. För att klara sådana dagar behöver man kärlek. Alla har haft våra livskriser och allt på skivan är personliga saker, de pratar om vardagslivet. Det med kärlek är viktigast av allt, för det är de man upplever mest av allt. De vill inte skriva om sånt de tror folk vill höra utan om ärlighet och sanning. EP:n är rakt av kärlek. När de körde igång Odd Vibez igen så kom de överens om att aldrig skriva något båda inte känner för.

 

 

Först och främst proddar de allt till sig själva för att de är kräsna och vill ha kontrollen. De är kanske unikt idag enligt dem. Men de har absolut inget emot samarbete. De gör allt från scratch, beaten, ideérna, all text och alla melodier. Sedan gör de körer, mixtrar och mastrar. Dom ser sig själva som självgående, men har använt sig av två vänner som ville göra ett videoprojekt till en låt. Det är en viktig och roliga grej för dom att få göra allt själva. De handlar dock inte om kontrollbehov understryker de, utan om att de kan ändra, lägga till och då blir en mer komplett produktion. De vill absolut göra samarbete med andra därute. Finns sjukt många duktiga artister därute. Fetast idag hade varit Dani M eller LöstFolk. Dani M är en otrolig ödmjuk person samma lika med LöstFolk, där fastnade de ännu hårdare i reggaen. Tyvärr är det mycket våld inom viss hip-hop idag på klubbar och sånt. Reggae de är kärlek, folk bara kramar varandra och man bara ”Åh shit de här är kärlek”. Andra kanske har svårt att placera dom och de upplever att de kanske inte är riktigt accepterade inom reggaevärlden. Men de är så de vill ha de, musik kommer från hjärtat och de vill inte bli placerade i ett speciellt fack.

Framtiden ser de ljust på och de har i stort sett en EP färdig. De har ok med spelningar men har inte direkt jagat då de haft fullt fokus på att avsluta EP:n. Drömspelningen och målet just nu är att få stå på Öland Roots stora scenen, fullsmockat och alla kan texterna. Men de är även realistiska där och kan lika väl ha sin drömspelning när de säger ”håll upp händerna” och alla håller upp händerna. De upplever att de fått bra spridning i landet från norr till söder. Bland de roligaste som finns är när de kan se att någon från Luleå gillar deras musik! För det är de som är deras mål att göra musik för alla!

Sen har grabbarna ett sista shoutout:

Sista ordet är att de allra viktigaste efter en spelning är dock en kebab de är obligatoriskt. För vi har Eskilstunakebab! Ni i Skåne ni har fan inte vår kebab!!! På riktigt ni har bara 1 sås, här får man 2, en vit och en röd. och det är fett gott! Så kommer man till Skåne och bara får 1…..

 

Kärlek & Respekt/ Odd Vibez